detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
16.02.2023 09:41
Журнал TIME опублікував на обкладинці фотографію з мешканцями села Ягідного, яких російські окупанти утримували у підвалі
Журнал TIME опублікував на обкладинці фотографію з мешканцями села Ягідного, яких російські окупанти утримували у підвалі
Фотографію зробила жителька села Ольга Мєняйло.

Журнал TIME опублікував репортаж української журналістки Світлани Ославської про те, що довелось пережити мешканцям Ягідного на Чернігівщині після того, як 3 березня 2022-го село окупували російські військові.

На обкладинці цього числа журналу — фотографія жителів Ягідного, зроблена у підвалі місцевої школи, де окупанти утримували людей протягом майже місяця, до свого відходу 30 березня. Авторка цього фото — мешканка села Ольга Мєняйло, яка вела щоденник протягом часу примусового перебування у підвалі.

На сайті видання репортаж доступний двома мовами — англійською та українською.

Як зазначено у матеріалі, репортаж опубліковано «у партнерстві з The Reckoning Project, який об’єднав силу сторітелінгу та юридичної відповідальності, щоб протистояти дезінформації та безкарності в Україні». Зокрема, публікація у TIME містить фото і відеорепортаж, які зробили учасники The Reckoning Project.

На своїй фейсбук-сторінці співзасновниця The Reckoning Project, редакторка і журналістка Наталя Гуменюк розповіла про те, як вона з колегами побувала у селі на початку квітня, після того, як звідти пішли російські окупанти. За словами Наталі, тоді мешканці села, які пережили окупацію і тортури з боку загарбників, «ще дуже хотіли говорити».

«Згодом там було дуже багато медійників, які робили важливі історії, але жителям було тяжко вкотре давати коментарі. Все ж ми поверталися через місяці, щоб також розібратися і з тим, хто був відповідальний за той самий підвал, побачити тип злочинів, які чинили військові (бо всі говорили про тувинців, але за підвал відповідали солдати з Уралу). Там не просто трагедії і жахи, а конкретні дії — як от розстріл людей під час похорон, приниження, все — від того, як годували макаронами на дизелі, до поводження з дітьми», — написала Гуменюк.

Також вона зазначила, що паперові примірники цього числа журналу будуть доставлені мешканцям Ягідного й увійдуть до експозиції майбутнього музею, який планують там створити.

The Reckoning Project — міжнародний проєкт, куди увійшли зокрема й українські журналісти, які фіксують та збирають свідчення постраждалих від російської окупації. Місія проєкту — «вийти за межі “сенсаційних новин” та надати контекст російським злочинам».

«Ми прагнемо показати, що війна та окупація в Україні — це частина послідовної російської політики ведення війни, свідомої атаки на цивільне населення, руйнації демократичних  інститутів  та знищення  культурних традицій», — йдеться на сайті проєкту.

Раніше «Детектор медіа» писав про те, що в ефірі телеканалу Перший в межах національного телемарафону вийшов документальний фільм «Щоденник вцілілої» від команди журналістів-розслідувачів Суспільного. Фільм створили на основі щоденника жительки села Ягідне на Чернігівщині, яка протягом 28 днів разом з іншими односельцями була «живим щитом» для російських окупантів. 

Фото: TIME / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY