detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
15.02.2023 21:28
Влада Індії провела обшуки в офісі BBC після виходу критичного матеріалу про прем’єр-міністра
Влада Індії провела обшуки в офісі BBC після виходу критичного матеріалу про прем’єр-міністра
У січні BBC випустила документальний фільм, у якому стверджувала, що чинний прем’єр, ймовірно, зіграв роль у кривавих релігійних сутичках в 2002 році.

Індійські податкові органи провели обшуки в офісах BBC і вилучили телефони у журналістів. Це сталось кілька тижнів після того, як канал випустив документальний фільм про політичний підйом прем’єр-міністра Індії Нарендри Моді та його ролі у кривавих релігійних сутичках 2002 року. Про це повідомляє видання Washington Post. 

Індійські ЗМІ повідомили, що індійські правоохоронці провели обшук в офісах ВВС у Нью-Делі та Мумбаї близько полудня у вівторок. Двоє журналістів ВВС у Нью-Делі на умовах анонімності заявили, що телефони їхніх колег конфіскували. 

У середу вранці, майже через добу після рейду, слідчі все ще перебували в офісі в Нью-Делі, сказав журналіст BBC. 

У твіттері ВВС повідомила, що «повністю співпрацювала» з податковими органами в Нью-Делі та Мумбаї, і висловила сподівання, що «ситуація буде вирішена якомога швидше». 

WP пише, що раніше індійські ЗМІ, чиї публікації викликали незадоволення уряду, часто стикалися з податковою перевіркою. Однак BBC стала першою міжнародною організацією, яка зазнала обшуків. 

За словами WP, рейди на BBC «посилили зростаючі побоювання щодо обмеження свободи преси та зростання авторитаризму в Індії». Пресклуб Індії заявив, що обшуки BBC «є частиною серії атак на ЗМІ з боку урядових установ останнім часом, особливо проти тих частин ЗМІ, які уряд вважає ворожими до нього та критичними до правлячого істеблішменту». 

«Дуже прикро, оскільки цей останній випадок, схоже, є чистим випадком вендети, що відбувся через кілька тижнів після документального фільму, який транслювало BBC. … Ми глибоко стурбовані та засмучені тим, що такі дії щодо міжнародної мережі мовлення зашкодять репутації та іміджу Індії як найбільшої демократії у світі», — йдеться у заяві пресклубу. 

У січні BBC випустив фільм «Індія: питання Моді», який зактуалізував звинувачення двадцятирічної давності щодо ролі теперішнього прем’єра країни у кривавих заворушеннях у 2002 році у штаті Ґуджарат, де він був тоді головним міністром.  

Тоді у конфесійному конфлікті загинуло понад 1000 людей, переважно мусульман. Причиною сутичок став нібито напад мусульман на потяг, наповнений індуїстами, що спонукало індуїстський натовп шукати помсти. Очільника регіону Моді звинувачували у ймовірному підбуренні до агресії. 

У своєму фільмі BBC повідомила, що отримала раніше невідомі британські дипломатичні депеші від 2002 року, в яких робиться висновок, що масове насильство було заздалегідь сплановано індуїстськими націоналістичними групами «під захистом уряду штату». 

Як пише WP, уряд Моді вжив надзвичайних заходів щодо цензури цього фільму BBC. Після того, як документальний фільм BBC вийшов у британському ефірі 17 січня, індійська влада розкритикувала компанію за створення «пропаганди». Посилаючись на надзвичайні повноваження, влада змушувала соцмережі видаляти посилання на відео BBC, а також задіяла поліцію, щоб розганяти колективні перегляди фільму, які організовували студенти в університетських кампусах по всій країні. 

Після виходу фільму деякі індійські праві організації, зокрема індуїстська Sena, звернулися до суду з проханням заборонити BBC, тоді як інші проурядові ЗМІ, зокрема Republic TV, поширили безпідставні заяви про те, що британський мовник є агентом Комуністичної партії Китаю.  

Під час вівторкового рейду кілька представників владної партії Bharatiya Janata (BJP) теж заявили, що ВВС може отримувати неналежне фінансування з Китаю. Інші звинувачували студію у ймовірних податкових порушеннях, але не представили жодних деталей чи доказів. Натомість кілька чиновників озвучили низку скарг на редакційну політику мовника та її ймовірну упередженість та корумпованість. 

«Не було б неправдою сказати, що це найбільш корумпована і безглузда корпорація у світі. … BBC заплямована темною історією її роботи проти Індії, яка підживлювала ненависть», — сказав журналістам на пресконференції речник партії BJP Ґаурав Бхатія. Він додав, що індійська конституція дозволяє ЗМІ займатися неупередженою журналістикою, але ЗМІ, які «мають приховану мету» і «викидають отруту», не можна терпіти в країні. 

WP пише, що інцидент з BBC відбувається на тлі скандалу довкола прем’єр-міністра Моді щодо його зв’язків з мільярдером Ґаутамом Адані, якого у США звинувачують у шахрайстві. 

Прихильники прем’єра запитують, чому телекомпанія вирішила нагадати про історію заворушень 2002 року саме тепер, коли Індія вступає в насичений виборчий цикл — попри те, що ще в 2013 році індійські судді виправдали Моді від звинувачень у підбурюванні до зіткнень.  

Натомість опозиційна партія Конгресу засудила крок проти BBC, а один член парламенту назвав його «нерозумним, дитячим і навіть безглуздим» .   

Як пише WP, у випуску щорічного індексу свободи преси за 2022 рік, опублікованого «Репортерами без кордонів», Індія опустилася на 150-те місце зі 180 країн. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY