detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
12.02.2023 05:47
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 лютого 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 10 лютого 2023 року
Слабкість російського суспільства, реакція Кремля на європейське турне Зеленського та масований ракетний удар.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер», «1+1».

З російським правозахисником Іваном Чувіляєвим у блоці каналу іномовлення говорили про мобілізацію в Росії та ставлення до неї російського суспільства. Він сказав, що його організація працює з росіянами, які розуміють усю важкість війни, й тими, хто боїться мобілізації та намагається її уникнути. Також він сказав, що мобілізація популярна лише серед тих, кому вона насправді не загрожує. Крім того, за визначенням Чувіляєва, мобілізація — це геноцид населення національних республік. При цьому свою незгоду з політикою влади росіяни можуть висловити лише за допомогою відкритих листів. Оскільки кожен росіянин розуміє, що, влаштувавши пікет або висловивши протест у соцмережах, можна отримати кримінальну справу.

Російська медійниця Ніка Білоцерковська у блоці «Інтера» говорила про ситуацію в Росії та ставлення росіян до падіння рівня життя. Вона розповіла, що оцінити рівень життя у реальному часі дуже важко. Це пов’язано з тим, що зниження відбувається поступово й люди звикають до складних умов. Також, за її словами, росіянам страшно за своє життя, тому вони шукають ворогів і намагаються їх вигадати. Крім того, говорили також про виникнення конфлікту між тими росіянами, хто виїхав, і тими, хто залишився в Росії. На думку Білоцерковської, російська влада вдається до маніпуляцій, аби підтримувати бойовий дух суспільства, бо на війні перемог нема.

З російським соціологом Ігорем Ейдманом, який мешкає у Німеччині, у блоці «Інтера» говорили про впровадження в Росії пропаганди у школах та реакцію Кремля на європейське турне Володимира Зеленського. На його думку, що абсурдніше поводитиметься російська влада й пропаганда та що більше вони намагатимуться примусити школярів слухати уроки любові до держави, то швидше закипить російське суспільство. Реакцією Кремля Ейдман назвав масований ракетний удар по Україні, припустивши, що наказ віддав особисто Путін. Пізніше його також включали у блоці «1+1».

Російський активіст Тимофій Мартинов розповів про методи спротиву й боротьби російського суспільства проти влади Путіна. Він також розповідав про звернення до влади та відкриті листи, додавши, що активніший спротив загрожує кримінальними справами. На його думку, що більше людей висловить свою позицію, то більшим є шанс вплинути на російську владу, бо вона все ще рахується з громадською думкою.

Далі в етері ще одна російська правозахисниця Ольга Курносова розповідала про мобілізацію ІТ-спеціалістів. Вона сказала, що російська влада готова мобілізувати представників інтелектуальних еліт, залишивши країну без майбутнього. Оскільки влада не схвалила відтермінування мобілізації для науковців, у майбутньому бронювання також можуть втратити студенти й аспіранти.

Загалом в етері марафону «FreeДом» цього дня було 34 гостьових включення, у семи з них говорили із росіянами.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY