detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
11.02.2023 11:30
Музей Метрополітан у Нью-Йорку визнав художників Рєпіна та Айвазовського українцями
Музей Метрополітан у Нью-Йорку визнав художників Рєпіна та Айвазовського українцями
Зміни в описі на сайті музею помітила журналістка Оксана Семенік.

Музей мистецтва Метрополітан у Нью-Йорку змінив у своїх описах національність художників Іллі Рєпіна та Івана Айвазовського з росіян на українців. Про такі зміни на сайті музею написало видання «Українська правда» з посиланням на дописи історикині мистецтва та журналістки Оксани Семенік у фейсбуці.

У підписі до портрету письменника Всеволода Гаршина зазначили, що це робота українця Іллі Рєпіна. Як відомо, художник народився у місті Чугуєві тоді ще Харківської губернії.  

Такі ж зміни тепер можна побачити біля роботи з кораблем у місячномі світлі уродженця Феодосії Івана Айвазовського. 

«За Айвазовського порадію окремо, бо перший мій справжній досвід з мистецтвом — це Феодосійська картинна галерея. Мене так вразили ті роботи, що я досі памʼятаю дуже живо ту галерею. А улюбленою книжкою був каталог з неї, і як же я мрію потрапити туди знову і щоб всі роботи були на місці», — написала Семенік.

8 лютого журналістка також повідомила, що музей Метрополітан змінив назву картини французького імпресіоніста Едгара Дега «Російські танцівниці» на «Танцівниці в українському вбранні»

Нагадаємо, нещодавно музей Метрополітан також вніс правку до опису картини «Червоний захід» Архипа Куїджі, написавши, що художник насправді є українцем. У музеї також додали, що Росія своїм авіаударом знищила художній музей імені Куїнджі в Маріуполі.

Фото: metmuseum.org

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY