detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
09.02.2023 13:58
Архип Куїнджі, українець: Музей Метрополітан в Нью-Йорку вніс правку до опису картини «Червоний захід», яка є у його постійній колекції
Архип Куїнджі, українець: Музей Метрополітан в Нью-Йорку вніс правку до опису картини «Червоний захід», яка є у його постійній колекції
Також нью-йоркські музейники додали до опису картини інформацію про те, що у березні 2022-го внаслідок російського авіаудару музей Куїнджі у Маріуполі було знищено.

Музей мистецтва Метрополітен у Нью-Йорку змінив у своїх описах національність уродженця Маріуполя, художника Архипа Куїнджі з росіянина на українця. А також додав, що Росія своїм авіаударом знищила художній музей імені Куїнджі у Маріуполі. Про це пише «Українська правда. Життя» із посиланням на фейсбук-допис історикині мистецтва та журналістки Оксани Семенік.   

Крім цього, з опису до картини Куїнджі «Червоний захід», яка є у постійній колекції музею, видалили згадку про те, що «artist celebrating both in Russia and Ukraine» («артиста шанують як в Росії, так і в Україні»).

Маріуполь перебуває під контролем російських окупантів, які нищать і грабують місто. Зокрема, як повідомляло Суспільне, зі зруйнованого маріупольського музею імені Куїнджі росіяни викрали оригінали картин Айвазовського, Куїнджі та інших художників.

На початок повномасштабного вторгнення РФ в Україну фонди музею імені Архипа Куїнджі нараховували понад 2200 творів живопису, графіки, скульптури та декоративно-ужиткового мистецтва.

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, станом на 25 січня 2023 року внаслідок російської агресії в Україні завдано збитків 1271 об’єкту культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. Із них майже третина (473 об’єкти) — зруйновані.

Нагадаємо, у березні 2022 року МКІП створило сайт для збору доказів руйнування культурної спадщини в результаті російської агресії. Також МКІП відкрило благодійний рахунок для підтримки культури та медіа в Україні.

У вересні 2022-го Міністерство культури та інформаційної політики звітувало про те, що задокументувало 500 епізодів воєнних злочинів росіян проти культурної спадщини України.

Наприкінці 2022 року МКІП інформувало, що внаслідок російської агресії в Україні постраждали 1132 об’єкти культурної інфраструктури, також без урахування пам’яток культурної спадщини. На той момент повідомлялось про те, що 403 об’єкти Росія повністю зруйнувала. 

Фото: Оксана Семенік / Facebook

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY