detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
09.02.2023 12:19
ІМІ: 43% журналістів вважають, що стан свободи слова в Україні погіршився
ІМІ: 43% журналістів вважають, що стан свободи слова в Україні погіршився
Головною проблемою для свободи слова журналісти назвали сталу російську агресію та проблеми з доступом до інформації. Головним викликом для себе — фінансові труднощі.

43,4% опитаних ІМІ журналістів вважають, що стан свободи слова в Україні у 2022 році погіршився. 21,1% журналістів вважають, що стан свободи слова не змінився, а для 5,3% респондентів він навіть покращився. Водночас 30,2% не змогли відповісти на це запитання.

Про це свідчать результати анонімного онлайн-опитування журналістів, яке провів Інститут масової інформації у грудні 2022 року.

Найголовнішими проблемами, пов’язаними зі свободою слова, медійники вважають російську агресію щодо України та її наслідки для медіа та журналістів (про це зазначили 82,5% опитаних журналістів). На другому місці — проблеми з доступом до інформації та закриття реєстрів, що значно ускладнило роботу медіа (63,2% опитаних). На третьому місці – перешкоджання, проблеми з акредитацією та доступом до об'єктів (про це згадали 57,5% респондентів).

Крім того, майже половина опитаних вказали на обмеження щодо виробництва та поширення контенту у воєнний час (48,2%). Понад третина опитаних згадали про кіберзлочини — DDoS-атаки і фішинг (38,6%). Сума відповідей не дорівнює 100%, оскільки респонденти могли обрати кілька відповідей. 

Головним викликом для журналістів у медіасфері цього року стали економічні та фінансові труднощі — на це вказали 75,4% опитаних ІМІ журналістів (для порівняння: у 2021 році економічні виклики вказали як актуальні тільки 49% журналістів).

На другому місці — складні умови роботи та побуту, пов'язані з постійними відімкненнями електрики й зв'язку (про це зазначили 67,3% респондентів). На третьому — психологічне виснаження, неможливість відпочити, постійний стрес (63,3% опитаних журналістів). 

Безпекові виклики, постійні загрози обстрілів зайняли лише четверте місце серед викликів. Ту ж сходинку посіло зростанням популярності телеграм-каналів з маніпуляціями, дезінформацією — обидва фактори згадали 54,4% опитаних. Ще 31,1% опитаних як виклики згадали про проблеми в комунікації з державними органами. І 29,9% вказали про звуження спектра тем та неможливість якісно працювати із запитами та реєстрами.

Про актуальність фінансових викликів свідчить і те, що 61,3% опитаних журналістів вказали, що їхній фінансовий стан погіршився у 2022 році. Водночас у 27,3% опитаних журналістів фінансовий стан не змінився, а 11,4% мали навіть покращення у фінансовому стані, хоча серед таких респондентів частина зазначила, що їм довелося покинути журналістику і знайти іншу роботу.

Дослідження проводилося методом кількісного анонімного онлайн-опитування за простою випадковою вибіркою серед потенційних респондентів – журналістів і редакторів. Усього отримано 229 відповідей від медійників з усіх регіонів України. З них 64,9% жінок, 35,1% чоловіків. Максимальна похибка становить 5%. Дослідження проводилося протягом 12–26 грудня 2022 року.

Нагадаємо, експерти Інституту масової інформації у 2022 році зафіксували 567 порушень свободи слова в Україні. 470 з них вчинила Росія внаслідок повномасштабного вторгнення в Україну. Основними російськими злочинами проти свободи слова на території України стали вбивства, викрадення, обстріли та поранення журналістів, кіберзлочини, обстріли телевеж, погрози, напади на редакції медіа, вимкнення українського мовлення тощо. Основними порушеннями від рук українців стали перешкоджання журналістській діяльності, обмеження доступу до публічної інформації, кіберзлочини та вимкнення трьох телеканалів з цифрового мовлення.

Колаж та інфографіка: ІМІ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY