detector.media
Вікторія Наместнік
«Детектор медіа»
09.02.2023 09:00
«Небезпечні» для здоров'я західні танки, мобілізація депортованих та українські «горе-президенти». Огляд російської дезінформації за 24–31 січня 2023 року
«Небезпечні» для здоров'я західні танки, мобілізація депортованих та українські «горе-президенти». Огляд російської дезінформації за 24–31 січня 2023 року
Впродовж тижня агітпроп поширював фейки і маніпуляції щодо поставок західних танків та мобілізації українців вдома й за кордоном.

Іn English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 24 по 31 січня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували більше шістдесяти фейків, меседжів і маніпуляцій російської пропаганди. Цього тижня пропагандисти фокусувалися на темі постачання Україні важкого озброєння, зокрема німецьких танків. Також агітпроп поширював фейки щодо мобілізації українців, які перебувають за кордоном, і перекладав відповідальність за війну на українських президентів.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 3–9 жовтня, 1017 жовтня, 1724 жовтня, 2431 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 512 грудня, 1219 грудня, 1926 грудня, 29 січня, 10–16 січня, 17–23 січня, а також підсумковий текст за десять місяців великої війни.

Найбільше дезінформації цього тижня російська пропаганда присвятила темі постачання танків в Україну. Спершу поширювали меседж, буцімто Володимир Зеленський визнав, що надання Україні танків не зможе переломити перебіг війни. Нібито це президент сказав під час інтерв’ю телеканалу ARD. Насправді пропагандисти вирвали цитату із контексту. За словами президента, рішення однієї окремої держави передати невелику кількість танків справді не вплине на перебіг подій на фронті, адже у Росії танків значно більше. Однак про те, що постачання західних танків загалом не може «переламати ситуацію» на полі бою, не йшлося. Також Зеленський сказав, що спільна підтримка інших держав мотивує українських військових на боротьбу. Спроби дискредитації іноземних танків продовжили меседжами, що американські танки Abrams нібито непридатні для використання в Україні взимку. Буцімто США не передають українській армії важкий танк Abrams, бо він не може пересуватися снігом. Для ілюстрації використали відео, на якому танк не може піднятись на крутий пагорб, вкритий снігом. Однак пропагандисти залишили поза контекстом відеозаписи зимових навчань танкістів, у тому числі й на танках Abrams. Наприклад, у 2016 році в Норвегії. На відео видно, як танки Abrams без жодних проблем пересуваються глибоким снігом і зледенілою дорогою, а при швидкому спуску зі снігового пагорба один із них демонструє прийом екстремального водіння — керований занос. 

Також агітпроп намагався залякати Німеччину меседжами, що вона стане «безпосереднім учасником бойових дій» та «законною ціллю Росії», якщо надасть дозвіл на постачання танків Leopard Україні. Залякати намагалися й українців, розповідаючи, що танки Abrams і Leopard 2 загрожують їхньому здоров’ю. Нібито танки небезпечні через те, що для їхньої роботи потрібні снаряди зі збідненим ураном. Буцімто через використання снарядів забруднюється місцевість і виникають спалахи онкозахворювань. Також нібито Росія може вважати використання цих снарядів використанням брудної бомби. Насправді ж міжнародні організації, такі як МАГАТЕ, Агентство ООН з навколишнього середовища, Науковий комітет sз ризиків для здоров'я та навколишнього середовища Комісії ЄС дійшли загального висновку, що вплив радіоактивного випромінювання збідненого урану несуттєвий. Разом з тим, для роботи танків використовують й інші снаряди, тобто поки не відомо які саме снаряди отримає Україна разом з танками.

Лякали пропагандисти й тим, що всю західну техніку росіяни нібито спроможні знищити своєю, російською технікою. Однак підтвердженням «могутності» слугували вирвані з контексту цитати із матеріалів Академії оборони Данії. У цитованому матеріалі насправді не йшлося, що західні танки у боротьбі з Росією будуть неефективні, оскільки Росія їх знищить. Науковці розглядали можливі варіанти, за яких використання західних танків в Україні матиме різну ефективність. Росіяни ж видають бажане за дійсне.

Крім того, пропагандисти намагались створити ілюзію, що нібито громадяни інших держав протестують проти надання Україні важкого озброєння. Буцімто такий меседж намагались донести працівники зоопарку у Берліні. Нібито там встановили вивіску з проханням не годувати леопардів «порожніми балачками Зеленського, бо тварин може знудити». Світлини вивіски виявились фейковими. Так само, як і світлини плакатів із закликом не надсилати Україні танки, нібито розміщених в аеропорту Штутгарта. 

Пропагандисти розповідали, що нібито в Парижі пройшли масові мітинги проти постачання зброї Україні. Мовляв, мітингувальники закликали спровадити чинного президента Макрона у відставку, а також вимагали від влади виходу з НАТО. Задля підтвердження своїх слів пропагандисти опублікували відео мітингу, на тлі якого давав коментарі лідер ультраправої Партії патріотів Флоріано Філіппо. Політик загалом має проросійську позицію та критикує політику Франції щодо України. На відео є логотип російської державної інформаційної агенції RT, попри те, що її мовлення у країнах Європейського Союзу заборонили в березні 2022 року. Пропагандисти навмисно записали коментарі на тлі протесту, який насправді не має жодного стосунку до України. Насправді на відео січневий мітинг проти підняття пенсійного віку у Франції. Також у сюжеті видно, що протестувальники несуть плакати з написами про пенсійний вік, а не про військову допомогу Україні.

Агітпроп писав, що нібито незадоволені через постачання західної зброї Україні і в ООН. Такої думки нібито притримується речник очільника ООН Стефан Дюжаррік. Саме на його заяву посилаються пропагандисти. Мовляв, Захід постачає Україні все більше і більше зброї, а це може «призвести до ще гіршого розвитку подій». Насправді ж у заяві Дюжарріка йшлося, що Росія — держава-терорист, яка не сповідує політику миру, дипломатії та демократії, а несе війну та руїну.

Як і минулого тижня, пропагандисти поширювали фейки та маніпуляції щодо мобілізації в Україні. Цього разу у проросійських телеграм-каналах писали, що нібито українська влада зараз вмикатиме сигнали повітряної тривоги частіше, ніж зазвичай, користуючись тим, що в Білорусі проводять чергові спільні з Росією військові навчання. Начебто сирени вмикатимуть лише заради того, аби чоловіки пішли в укриття, а там представникам «військкоматів» буде легше роздавати повістки. Одночасно з цими повідомленнями писали, що нібито в Україні масово порушують права мобілізованих та призовників і що потрібно звертатися до ЄСПЛ щодо цього — і гарантовано отримати «20–30 євро». Тобто ці меседжі використовують задля нагнітання паніки та для посилення соціальної напруги. До сигналу повітряної тривоги вони не мають жодного стосунку.

Також агітпроп писав, що нібито Євросоюз готується депортувати військовозобов'язаних чоловіків і жінок до України для мобілізації. Зокрема,  до органів місцевого самоврядування Латвії надходять запити / листи нібито від Посольства України з проханням надати персональні дані громадян України призовного віку, які перебувають у Латвії. Мовляв, Україна клопотатиме про їх депортацію, щоб надалі мобілізувати. Посольство України в Латвії повідомило, що ці листи — фейкові. Вони не надсилали жодних запитів. 

Пропагандисти не обмежились мобілізацією в Україні й поширювали фейки, що Міноборони Естонії нібито поповнюватиме свій резерв за допомогою школярів-гімназистів. Мовляв, Естонія вчитиме своїх дітей, «як вмирати за Україну», тобто посилатиме їх на війну до України. Для створення цього фейку агітпроп використав пропозицію міністра оборони Естонії Ханно Певкура зробити заняття з державної оборони обов’язковим предметом для старшокласників. Сам міністр наголосив, що про призов школярів до естонської армії не йшлося, а річ винятково у запровадженні обов’язкового тематичного заняття у старшій школі. Певкур певен, що молоді слід знати, як убезпечитися під час бойових дій.

До дезінформації щодо постачання важкого озброєння та мобілізації пропагандисти вплітали й меседжі щодо слабкості України і її союзників. Зокрема писали, що нібито риторика українського президента суттєво змінилась. Мовляв, якщо раніше президент України говорив про звільнення захоплених Росією територій, то тепер просить зброю, щоб «хоча б зупинити Росію». Проте агітпроп маніпулював цитатою Володимира Зеленського з промови у Рамштайні. Вони висмикнули з контексту частину виступу із закликом «розпочати принципове постачання, яке зупинить російське зло», та залишили поза увагою заклики гарантувати таку артилерію й таку протиповітряну оборону, які розібʼють терор та забезпечать перемогу. 

Висвітлюючи результати візиту до Києва директора Центрального розвідувального управління США Вільяма Бернса, пропагандисти стверджували, що Україна сама не ухвалює жодного рішення щодо воєнних дій. Буцімто українцям відведена роль «гарматного м’яса». Також, посилаючись на слова Бернса, агітпроп розповідав, нібито Захід зменшує обсяги допомоги Україні через корупцію. Ці меседжі побудовані на маніпуляціях та підживлюють наратив про «зовнішнє управління» в Україні, який просували ще до повномасштабного вторгнення. Також агітпроп неодноразово поширював меседжі, що в Україні Росія воює зі США, НАТО чи «колективним Заходом».

У контексті того, що Парламентська асамблея Ради Європи визнала, що агресія Росії проти України почалася ще у 2014 році, пропагандисти почали просувати меседж, що у всьому винні українські президенти. Мовляв, завдяки Порошенку Україна втратила Крим і частину Сходу, а завдяки Зеленському втрати територій ще більші. Росія у такий спосіб застосовує тактику підміни понять та перекладає відповідальність за події в Україні на українську владу. Світ визнав, що саме Росія у 2014 році ввела війська у Крим та Донецьку й Луганську області. Російський президент розпочав повномасштабне вторгнення в Україну 24 лютого 2022 року. Натомість Росія такими меседжами намагається розділити українців, посіяти внутрішню ворожнечу, граючи на симпатіях чи антипатіях до чинного та колишнього президентів.

Візуалізація: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY