detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
08.02.2023 19:01
Слідче управління Нацполіції вимагає від «Довженко-Центру» надати всю документацію, починаючи з середини квітня 2021 року
Слідче управління Нацполіції вимагає від «Довженко-Центру» надати всю документацію, починаючи з середини квітня 2021 року
Копії усіх документів «Довженко-Центр» має надати протягом трьох днів.

7 лютого, тобто наступного дня після того, як відбулось засідання конкурсної комісії, яка своїм голосуванням обрала Олену Гончарук на посаду керівника державного підприємства «Національний центр Олександра Довженка», від слідчого управління Нацполіції до «Довженко-Центру» надійшов запит. У ньому правоохоронці просять кіноінституції видати усю внутрішню документацію (договори, рахунки, замовлення, зарплатні відомості тощо), починаючи з 15 квітня 2021 року. «Копії треба надати впродовж 3 (трьох) днів, інакше обшуки і виїмка», — повідомляє на своїй фейсбук-сторінці «Довженко-Центр».

Як ідеться у дописі, ще 2 лютого 2023 року Держкіно звернулося до Головного управління Нацполіції із «заявою про вчинення злочину в. о. генерального директора», маючи підозри в зловживанні владою або службовим становищем. Того ж дня, за даними «Довженко-Центру», було зареєстровано кримінальне провадження.

Одна із претензій Держкіно до кіноінституції полягає у тому, що під час перебування Олени Гончарук у статусі в. о. генерального директора «Довженко-Центру» була здійснена переоцінка майна Центру. Держкіно, як пояснює у своєму дописі кіноінституція, вважає результати переоцінки незаконними, а ціну завищеною, наполягаючи на збереженні попередньої вартості майна.

«Детектор медіа» звернувся до керівниці Державного агентства України з питань кіно Марини Кудерчук із проханням пояснити, у чому суть претензій Держкіно до «Довженко-Центру» і зокрема до Олени Гончарук і що змусило Держкіно звернутися із заявою до Нацполіції.

«Ми просимо розібратися в тому факті, що до суду надійшов документ на представництво інтересів, датований січнем 2023 року і за підписом Олени Гончарук як в.о. директора «Довженко-Центру», хоча вона на той момент вже не була. Це перевищення повноважень», — відповіла нашій редакції Марина Кудерчук. За її словами, цим обмежуються претензії Держкіно як керівного органу до «Довженко-Центру», який перебуває у його підпорядкуванні.

Тим не менш у своєму фейсбук-дописі «Довженко-Центр» пише зокрема, що серед претензій (від Держкіно — «ДМ») — «переоцінка майна, яку Держкіно вважає незаконною і завищеною, наполягає на збереженні застарілої вартості майна і навіть фіксує це у новій редакції статуту підприємства».

«Ми зверталися до Центру неодноразово щодо усунення недоліків, і в частині часткової переоцінки майна також. У Держкіно немає претензій, ми просто намагаємося довести до ладу юридичний документ підприємства, — прокоментувала Марина Кудерчук. — Ми діємо в рамках чинного законодавства. Ми захищаємо перед Кабміном і Мінфіном бюджет в частині виплат для «Довженко-Центру», адже ця інституція отримує фінансування з держбюджету. То як ви вважаєте, ми маємо право просити у них надати документи та обґрунтувати те, як вони ведуть свою господарську діяльність?».

Крім того, за словами очільниці Держкіно, «Довженко-Центр» не надав своєму керівному органу документи, які стосуються переоцінки майна Центру.

Згідно із законом, контракт із обраною на посаду директорки «Довженко-Центру» Оленою Гончарук Державне агентство України з питань кіно має укласти впродовж двох місяців з моменту оголошення конкурсу, тобто до 21 лютого 2023 року. Марина Кудерчук запевнила «Детектор медіа», що наразі юристи готують контракт, який підпише вона та Олена Гончарук.

Нагадаємо, 10 листопада 2022 року у приміщення «Довженко-Центру» з обшуками приходили правоохоронці. Вони шукали інформацію про зв'язки колишнього керівництва Центру із забудовниками. Працівники тоді заявили про спробу «рейдерського захоплення».

11 листопада працівники Служби безпеки України, прокуратури та поліції знову приїхали до будівлі «Довженко-Центру».

17 серпня 2022 року стало відомо, що Державне агентство України з питань кіно видало наказ про реорганізацію Довженко-Центру. У самому Центрі це вважають фактичною ліквідацією.  

28 жовтня «Довженко-Центр» повідомив, що звернувся до суду з вимогою визнати незаконним та скасувати указ про «реорганізацію» установи. 

Згодом, 2 листопада Держкіно відсторонило Олени Гончарук від виконання обов'язків в.о. генерального директора «Довженко-Центру» за результатами аудиту і оголосило про призначення новою в.о. гендиректора Юлію Каждан. За відкритими даними, Каждан є керівницею кінологічного центру «Ерсте Хунд», підприємства з діяльністю у сфері права «Джулія», юридичної фірми «Каждан та партнери». Її попередня діяльність не пов’язана зі сферою кіно.

Команда «Довженко-Центру» заявила про «рейдерське захоплення» після призначення Держкіно нового тимчасового керівника установи.

21 грудня Державне агентство України з питань кіно оголосило публічний конкурс на посаду керівника «Довженко-Центру».

Фото: Максим Поліщук / «Детектор медіа»   

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY