detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
08.02.2023 18:40
«1+1 media» запускає проєкт «Плюсуй українську» для популяризації державної мови
«1+1 media» запускає проєкт «Плюсуй українську» для популяризації державної мови
Проєкт реалізовуватимуть як на телевізійних майданчиках холдингу та партнерів, так і в соціальних мережах.

Група «1+1 media» анонсувала запуск проєкту «Плюсуй українську», спрямованого на популяризацію державної мови та культури. Його реалізовуватимуть у різних форматах протягом 2023 року спільно з WAW: альтернативне медіа та за підтримки Міністерства культури та інформаційної політики. Про це повідомила пресслужба «1+1 media».

«Ще в листопаді 2021 року ми запланували на весну 2022 року запустити проєкт "Плюсуй українську" та навіть презентували його в лютому 2022-го. Проте початок повномасштабної війни відкоригував наші плани, ми зосередилися на протидії РФ на інформаційному фронті і всі зусилля спрямували в цей напрям роботи. Однак актуальність проєкту, який популяризуватиме українську мову, допомагатиме викорінювати російський контент з нашого медіаполя, тільки зросла. Тому ми допрацювали ініціативу, залучили до партнерства МКІП та WAW, десятки лідерів думок, які мають колосальну аудиторію», — розповів генеральний директор «1+1 media» Ярослав Пахольчук.

Як зазначили у пресслужбі, проєкт планують реалізувати як на телевізійних майданчиках холдингу та партнерів, так і в соціальних мережах та на інших платформах. «Плюсуй українську» передбачає серію інтерв’ю на сайті телеканалу «1+1» з акторами, музикантами, блогерами, волонтерами, військовими та іншими людьми, які заохочують суспільство споживати українськомовний контент. Окрім цього, в рамках проєкту глядачі зможуть побачити освітні ініціативи з вивчення державної для дорослих та дітей. 

«Культурна експансія та лінгвоцид, які Росія чинила століттями проти України, мають жахливі наслідки, з якими ми системно працюємо наразі. Тому поява таких проєктів, як "Плюсуй українську", – це важливий інструмент у протидії наративам, які кремлівський режим продовжує активно поширювати світом, особливо зосереджуючись на тимчасово окупованих українських територіях. Уже неодноразово ми переконувалися, що мова — це наш кордон, наша безпека. Не випадково перші кроки окупантів на захоплених територіях — це тотальна русифікація населення, заміна вивісок з назвами міст та вулиць на російські аналоги, популяризація пропагандистського телебачення. Тому наше завдання — перемогти ворога і на передовій, і на культурному фронті», — зазначив міністр культури та інформаційної політики України Олександр Ткаченко. 

Група «1+1 media» також розповіла про відео, розроблені командою WAW: альтернативне медіа, які з'являтимуться кожних два тижні в ютубі, інстаграмі, фейсбуці та на телебаченні. Серед головних тем — лінгвоцид, культурна експансія Росії та як споживання російського контенту допомагає ворожій армії у війні.

«Мета таких роликів — ввести поняття "інформаційної гігієни" при споживанні контенту серед українців та продемонструвати, як якісно може змінитися життя кожного, якщо почати розмовляти українською чи всіляко покращувати свої знання мови», — додали в релізі.

Нагадаємо, у заяві 2020 року група «1+1 media» просила «штучно не форсувати тему української мови» щодо каналів медіагрупи: «Лише за 2020 рік 1+1 медіа планує збільшити кількість україномовних продуктів по каналам групи удвічі, поступово збільшуючи динаміку росту. Саме тому ми хочемо звернутися до громадськості та медіа із проханням штучно не форсувати тему української мови у відношенні до каналів нашої медіагрупи, адже її використання при створенні контенту та підтримка — для нас пріорітне та ідеологічне питання. Без жодних але чи виключень».

15 липня 2021 року Національна рада з питань телебачення та радіомовлення призначила каналу «1+1» штраф у розмірі 71 тисячу 488 гривень через трансляцію російського серіалу «Кухня» російською мовою. Під час засідання представниця каналу Тетяна Смирнова зазначила, що це сталось через неоднозначно виписані норми закону.

Пізніше медіагрупа повідомила, що транслюватиме фільми та серіали мовою оригіналу, а на українську переходитиме поступово. Таке рішення команда прийняла після критики українського дубляжу серіалу «Свати». Попри це, група запевнила, що продовжить інвестувати в дубляж та україномовний контент. 

Фото: пресслужба «1+1 media»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY