detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
08.02.2023 10:54
«Схеми» встановили імена росіян, які чинили злочини у Балаклії на Харківщині під час окупації
«Схеми» встановили імена росіян, які чинили злочини у Балаклії на Харківщині під час окупації
У розпорядженні редакції опинилася флешка, яка належала, ймовірно, одному з заступників командира з політичної роботи угруповання військ «Балаклія».

Журналісти програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проєкт «Радіо Свобода» та «UA:Перший») опублікували розслідування, в якому розповіли, хто саме з російських військових намагався завербувати місцеве населення і вишукував жертв для катівень під час окупації Балаклії на Харківщині.

Також «Схеми» ідентифікували декількох співробітників ФСБ, які курували цю роботу, і дослідили склад неформального угруповання військ «Балаклія», яке діяло під час окупації частини Харківщини.

Ідентифікувати російських окупантів журналістам допомогла інформація, знайдена флешці, яка потрапила у розпорядження редакції. Розслідувачі припускають, що, ймовірно, вона належала одному з заступників командира з політичної роботи угруповання військ «Балаклія». Тікаючи після контрнаступу українських сил, росіяни загубили цю флешку в місці своєї дислокації у Балаклії.

За словами авторів розслідування, забутий носій містить сотні різноманітних документів, зокрема, списки на представлення військових РФ до нагород.

Також журналісти «Схем» поспілкувались із кількома мешканцями, яких під час окупації ув’язнили у райвідділі поліції Балаклії, де військові РФ облаштували одну із катівень.

Як з’ясували розслідувачі, у місцях ув’язнення зазвичай були присутні представники Федеральної служби безпеки РФ, які не тільки курували роботу підлеглих, але й брали участь у допитах мирних мешканцв. За допомогою російської редакції «Радіо Свобода», повідомляють «Схеми», вдалось встановити імена співробітників ФСБ, які орудували в Балаклії.

Знайдену флешку нині вивчають слідчі Управління СБУ Харківської області в межах кримінального провадження. Редакція розраховує, що ця знахідка буде ще одним документальним доказом для майбутнього трибуналу над воєнними злочинцями.

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY