detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
07.02.2023 19:14
Євросоюз запустить нову платформу для протидії дезінформації з боку Росії та Китаю
Євросоюз запустить нову платформу для протидії дезінформації з боку Росії та Китаю
Жозеп Боррель попередив про «нову хвилю» дезінформації у вигляді сфабрикованих зображень, відео та сайтів, які видають себе за засоби масової інформації.

Європейський Союз планує запустити нову платформу для боротьби з дезінформацією Росії та Китаю. Про це повідомило видання Politico з посиланням на заяву глави зовнішньополітичного відомства ЄС Жозепа Борреля.

Так званий Центр обміну інформацією та аналізу в рамках зовнішніх служб ЄС (EEAS) відстежуватиме маніпуляції інформацією з боку іноземних суб'єктів та координуватиме роботу з 27 країнами ЄС і широким співтовариством неурядових організацій.

«Нам потрібно зрозуміти, як організовані ці кампанії з дезінформації... щоб ідентифікувати учасників маніпуляцій», — сказав Боррель.

За словами одного з представників EEAS, це буде децентралізована платформа для обміну інформацією в режимі реального часу з неурядовими організаціями, країнами та агентствами з кібербезпеки. Це дозволить краще зрозуміти нові загрози дезінформації та швидше вжити заходів для вирішення подібних проблем. 

Глава зовнішньополітичного відомства ЄС також попередив про «нову хвилю» дезінформації у вигляді сфабрикованих зображень, відео та сайтів, які видають себе за ЗМІ.

Як пише Politico, підрозділ ЄС з дезінформації Stratcom у першому звіті зазначив, що більшість іноземних інформаційних маніпуляцій у минулому році були зосереджені на наративах, які підтримували російське вторгнення в Україну. Особливо активно були задіяні дипломатичні канали Росії та Китаю.

Нагадаємо, у березні минулого року Жозеп Боррель повідомив, що Євросоюз готує новий механізм покарання за дезінформацію.

Він виділив серед зловмисних суб'єктів дезінформації російську державну телевізійну мережу Russia Today та інформаційне агентство Sputnik. За його словами, ці пропагандистські структури є інструментами маніпулювання та введення в оману росіян щодо вторгнення Росії в Україну.

2 березня Євросоюз терміново заборонив мовлення російських пропагандистських ресурсів Sputnik і Russia Today на території унії.

1 березня відеосервіс YouTube  заблокував російські пропагандистські канали RT та Sputnik по всій Європі.

Фото: Thijs ter Haar/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY