detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
07.02.2023 22:25
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 лютого 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 6 лютого 2023 року
Битва за Бахмут, ставлення росіян до війни в Україні та ймовірна мобілізація в кінці лютого.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері марафонів «Єдині новини #UAРазом» та «FreeДом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «FreeДом», «Інтер».

З російським журналістом Олексієм Левченком говорили про тактику російської армії в Україні. За його словами, росіяни вже втратили вбитими і пораненими 200 тисяч військових, які заходили до України у лютому 2022 року. Натомість путінський режим мобілізував ще 300 тисяч військових, які мають погану підготовку та недостатню амуніцію. Проте цієї кількості вистачило, щоб тимчасово заморозити лінію фронту. За словами Левченка, в кінці лютого можуть бути мобілізовані ще триста тисяч росіян, після чого розпочнеться війна за допомогою використання людського ресурсу. Росіяни просто посилатимуть у наступ величезну кількість живої сили.

З колишнім ізраїльським військовим Віктором Верцнером у блоці телеканалу іномовлення говорили про страхи Путіна й зокрема страх наступу на Москву. За його словами, російське керівництво боїться удару безпілотниками та ракетами по російській столиці. Також захист має показати пересічним мешканцям Москви, що війна триває й потрібно її підтримувати.

У блоці «Інтера» про опір українців у Бахмуті говорили з головою Кабінету міністрів Республіки Ічкерія у вигнанні Ахмедом Закаєвим. Він сказав, що у першій чеченській війні була аналогічна ситуація, коли росіяни отримували потужний спротив у невеликих містах чи селах. Також Закаєв розповів, що у стратегічному значенні для українців Бахмут означає набагато більше, ніж для росіян, оскільки це символ того, що Україна не готова віддавати свої території. Проте чому місто потрібне Путіну, Закаєв не розуміє, хіба що Бахмут використають російські пропагандисти, аби створити на внутрішньому ринку ілюзію перемоги.

Запросили до етеру марафону «FreeДом» цього дня й російську політичну аналітикиню Ольгу Курносову, яка чи не щодня коментує ситуацію в російському політикумі й суспільстві для марафону іномовлення — з першого липня 2022 року її включали до гостьових студій понад 100 разів. Цього разу вона говорила про ставлення росіян до мобілізації та війни в Україні. За словами Курносової, до розпаду Росії ще далеко, оскільки для нього необхідно, щоб у кожному регіоні сформувались внутрішні еліти. Вона сказала, що зараз потужні еліти мають Чечня й Татарстан. Але для стримування Кадирова Кремль знаходить ресурси навіть попри економічну кризу.

На противагу Курносовій російський правозахисник Богдан Литвин розповів, що спротив путінському режиму в Росії посилюється й кількість готових протестувати більшає. Та, за його словами, є певні методи, які недоступні для багатьох учасників спротиву, оскільки росіяни віддають перевагу безпечному протесту.

Створення українських штурмових бригад «Гвардія наступу» обговорили із заступницею міністра внутрішніх справ України Катериною Павличенко. Вона сказала, що всі добровольці, які братимуть участь у боях, матимуть гідне грошове та соціальне забезпечення. За її словами, набір у бригади триватиме до їхньої повної комплектації, проте вже зараз надходить дуже велика кількість заявок.

Про корупцію у російській армії говорили з Сергієм Єжовим, розслідувачем організації росіянина Олексія Навального «Фонд боротьби з корупцією», а втечу з Росії ІТ-фахівців коментував російський активіст Єгор Куроптєв.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY