detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
06.02.2023 16:50
У Чехії хочуть криміналізувати поширення дезінформації
У Чехії хочуть криміналізувати поширення дезінформації
Нове законодавство дозволить владі блокувати сайти, які поширюють дезінформацію з-за кордону і загрожують національній безпеці.

В уряді Чехії розпочались дискусії довкола планів внести умисне поширення дезінформації до кримінального кодексу. Про це пише «Європейська правда» з посиланням на Euractiv.

Урядові плани досі ще не були офіційно оприлюднені, однак нещодавно з'явились в засобах масової інформації. Проєкт має намір уточнити правовий статус дезінформації та адаптувати кримінальне законодавство.

Уповноважений чеського уряду з питань ЗМІ та дезінформації Міхал Кліма заявив в інтерв'ю газеті Seznam Zprávy, що в Чехії існує велика експертна дискусія про те, чи є чинне кримінальне законодавство достатнім для боротьби з випадками дезінформації. За його словами, чинне законодавство недостатньо охоплює питання фейкових новин і потребує уточнення.

Згідно з планами уряду, нове законодавство дозволить органам влади блокувати сайти, які поширюють дезінформацію і загрожують національній безпеці. Такий захід може бути застосований лише до дезінформації, що поширюється з-за кордону, сказав Кліма.

Згідно з планом, некомерційним організаціям, які борються з дезінформацією, виділять 2 мільйони євро, ще 4 мільйони євро — чеським засобам масової інформації. 

Нагадаємо, нещодавно на поштові скриньки чехів невідомі надіслали листи, в яких стверджувалося, що один із кандидатів у президенти Чехії помер у ніч проти 26 січня, за день до відкриття виборчих дільниць, від «імовірної серцевої недостатності». Лист розіслали через російський поштовий сервіс «Яндекс».

Фото: Shutterstock

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY