detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
06.02.2023 00:09
Арахамія: Міністром оборони призначать Кирила Буданова. Резніков очолить міністерство стратегічної промисловості
Арахамія: Міністром оборони призначать Кирила Буданова. Резніков очолить міністерство стратегічної промисловості
За словами Арахамії, Резніков найближчим часом має стати міністром з питань стратегічних галузей промисловості, однак сам він про це «вперше чує».

Голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія ввечері 5 лютого повідомив, що чинний міністр оборони Олексій Резніков найближчим часом займе посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості. Його місце посяде теперішній голова Головного управління розвідки Кирило Буданов

Крім того, за словами Арахамії, Міністерство внутрішніх справ  очолить нинішній виконувач обов'язки міністра та очільник Національної поліції Ігор Клименко. Головою СБУ стане теперішній виконувач обов'язків Василь Малюк.

ОНОВЛЕНО. Вже зранку 6 лютого голова фракції «Слуга народу» Давид Арахамія повідомив оновлену інформацію, що заміна міністра оборони наразі відкладається. За даними ЗМІ, відтермінування заміни міністра оборони «пов’язане із Рамштайном». Один з народних депутатів сказав: «Офіційна внутрішня причина – не ламати сталість Міністерства оборони перед Рамштайном 14.02».

У своєму попередньому дописі Давид Арахамія пояснював, що Резніков «переводиться на посаду міністра з питань стратегічних галузей промисловості для посилення військово-промислового співробітництва, що абсолютно логічно, враховуючи його експертизу по "Рамштайну" й необхідність "підняти" міністерство, яке повинно робити більше».

Призначення міністром оборони чинного голови Головного управління розвідки генерал-майора Кирила Буданова, за словами Арахамії, теж «абсолютно логічно для воєнного часу».

У повноцінному призначенні Ігоря Клименка та Ваиля Малюка головами МВС та Сбу відповідно, за слвоами Арахамії, «логіка та сама. Силові відомства на цьому етапі мають очолити не політики, а кадрові силовики. Ворог готується наступати. Ми готуємося захищатися й повертати своє», — сказав депутат.

Водночас, сам Олексій Резніков ввечері 5 лютого в коментарі для «Фактів ICTV» заявив, що йому не надходила пропозиція переведення на посаду очільника Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

«Я можу прокоментувати, що це для мене є новиною. У мене жодної розмови про Міністерство з питань стратегічної промисловості не було з президентом України, верховним головнокомандувачем», — сказав міністр.

За словами Резнікова, він вперше чує про таку пропозицію, але якби він її отримав, то відмовився б від посади очільника Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості України.

«Якщо раптом мені така пропозиція надійшла б від президента України або прем’єр-міністра, то я відмовився б від неї, тому що я не маю експертизи, яка дозволяла б мені якісно бути міністром Міністерства з питань стратегічних галузей промисловості. Тому я думаю, що це помилка», — сказав Резніков.

Він також додав, що процедури переведення всередині уряду з посади одного міністра на іншого не існує – це рішення парламенту може бути тільки за поданням прем’єр-міністра, якщо це не посада міністра оборони чи закордонних справ.

Нагадаємо, ймовірна відставка Олексія Резнікова відбудеться на тлі скандалу щодо зловживань у Міністерстві оборони на закупівлях харчів для військових.

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало матеріал журналіста Юрія Ніколова «Тилові пацюки Міноборони під час війни «пиляють» на харчах для ЗСУ більше, ніж за мирного життя». У публікації йшлося про те, що Міністерство оборони нібито закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, яку 23 грудня уклало Міністерство оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що перебувають в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва: з’ясувалося, що ціни на продукти в угоді МО у два-три рази вищі.

У відповідь  Міністерство оборони назвало публікацію «Дзеркала тижня» маніпуляцією та пообіцяло звернутися до СБУ.  Згодом однак міністр Резніков уточнив у розмові з народними депутатами, що Міністерство оборони звернулося до СБУ не через дії журналістів, а через своїх працівників.

Сам Резніков опубліковану «Дзеркалом тижня» інформацію про закупівлю продуктів для військовослужбовців за завищеними цінами назвав «інформаційною атакою» та запропонував нардепам створити тимчасову слідчу комісію щодо процесу закупівель у міністерстві.

Утім, згодом Національне антикорупційне бюро заявило, що йому було відомо про ймовірні зловживання Міноборони при закупівлі продуктів харчування для військових ще до того, як цю тему порушило видання «Дзеркало тижня». З-поміж іншого, слідство перевіряє закупівлі на понад 13 млрд грн. Попередня правова кваліфікація – ч.5 ст.191 КК України. Розслідування триває.

На тлі звинувачень у зловживаннях при закупівлі харчів для військових подав у відставку заступник міністра оборони В’ячеслав Шаповалов. Звільнили також керівника департаменту держзакупівель Богдана Хмельницького.

1 лютого з джерел «УП» стало відомо, що Офіс генпрокурора повідомив про підозру у справі про закупівлі харчів для військових за завищеними цінами ексзаступнику міністра оборони В'ячеславу Шаповалову, ексзаступнику директора департаменту державних закупівель Міноборони Богдану Хмельницькому та колишньому заступнику держпідприємства «Промоборонекспорт» Володимиру Терещенку.

Того ж дня міністр оборони Олексій Резніков пообіцяв забезпечити громадський контроль над закупівлями харчування, речового майна та палива для армії. Він визнав, що представники Міноборони «не були достатньо відкритими» і запевнив, що вони «зробили висновки з цієї історії».

Міністр запросив деяких активістів, експертів та представників ЗМІ на спільну зустріч, щоб обговорити необхідні кроки для забезпечення прозорості оборонних закупівель. За даними джерел «ДМ», ця зустріч мала відбутися у суботу, 4 лютого. Зокрема на неї були запрошені автор розслідування про зловживання при закупівлях у Міноборони Юрій Ніколов та представниця Центру протидії корупції Олена Щербан. Пізніше в Міністерстві оборони «Детектору медіа» уточнили, що позиціонують це як «закриту нараду».

Фото: Міноборони України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY