detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
04.02.2023 00:02
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 лютого 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 2 лютого 2023 року
Ворожий ракетний удар по Краматорську, саміт Україна-ЄС, російські погрози Молдові, шанси України отримати західні винищувачі.

У ранковому слоті каналу іномовлення бойові дії коментував зокрема генерал-майор запасу СБУ Віктор Ягун. Воєнний експерт Іван Якубець пояснював, навіщо Україні ракети дальністю 150 кілометрів.

Кореспондентка каналу Альона Грамова впродовж дня двічі включалася з Краматорська, де внаслідок ворожого ракетного удару зруйнований багатоквартирний житловий будинок, загинуло четверо (станом на третє лютого) людей. 

Український тенісист Сергій Стаховський приєднав свій голос до тих, хто вважає, що російських і білоруських спортсменів не можна допускати до участі в Олімпійських іграх 2024 року в Парижі.

Редактор журналу Doxa Армен Арамян розповідав, як жорстко в Росії подавляється будь-який протест чи прояв інакомислення.

У слоті каналу «Інтер» завідувач сектором Національного інституту стратегічних досліджень Олексій |Їжак говорив про стан вітчизняної енергетики, ситуацію на Запорізькій АЕС, а також про ймовірність передачі Ізраїлем Україні «Залізного куполу», який може захистити від ракет С-300 і С-400, що зараз дуже важливо.

Директор Інституту близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував офіційно висунуті Іраном Ізраїлю звинувачення в атаці дронів на іранські військові об’єкти. А також підготовку до закриття Туреччиною своїх аеропортів для російських авіакомпаній, які здійснюють рейси підсанкційними літаками американського виробництва. Крок Туреччини Семиволос назвав серйозним ударом по Росії і водночас засобом збільшення доходів турецьких авіакомпаній.

Головна редакторка сайту «Хартія'97» Наталя Радіна розповідала про білоруську приватну охоронну компанію «Гард сервіс», яка вербує бойовиків для війни проти України. А також про загибель білоруського добровольця Едуарда Лобова і спілкування з його мамою, якій друзі й однодумці Лобова зараз допомагають зібрати гроші на його поховання.

Політтехнологиня Катерина Одарченко говорила про саміт Україна-ЄС, який мав відбутися 3 лютого, та перспективи членства України в ЄС. У наступному слоті про важливість саміту, його порядок денний, ступінь виконання Україною зобов’язань держави-кандидата говорила народна депутатка України, заступниця голови Комітету ВРУ з питань інтеграції в ЄС Марія Мезенцева.

Російський опозиціонер Геннадій Гудков коментував зокрема новий документальний фільм Бі-бі-сі про Путіна і візит Путіна до Волгограда, де цими днями поставили пам’ятник Сталіну. «Країна втратила розум», — констатував Гудков. Він також зазначив, що 2-23 року на Мюнхенську конференцію з безпеки запросили лише представників російської опозиції.

Політолог-американіст, аналітик «Інтерньюз-Україна» Владислав Фарапонов говорив про інтереси НАТО в Тихоокеанському регіоні та візит генсека НАТО Єнса Столтенберга до Сеула та Токіо. За словами експерта, будь-яке зближення США і НАТО з Японією, Індією та іншими країнами регіону, якого боїться Росія, спричинене в першу чергу саме агресією Росії проти України.

У вечірньому слоті каналу іномовлення правозахисник, президент громадського фонду «Ліберті» Галим Агелеуов сказав, що держави Центральної Азії, попри купу економічних проблем, дрібними кроками, але все ж рухаються до зміцнення зв'язків та дистанціювання від Росії.

Голова Центру політичних досліджень «Доктрина» Ярослав Божко коментував неприховані погрози міністра закордонних справ Росії Лаврова на адресу Молдови.

На думку шефредактора новин російського видання The Insider Тимура Олевського, якщо Путіну вдасться захопити південь України, Молдова втратить суверенітет, причому «російські війська пройдуть її набагато швидше, ніж Україну». Лавров недвозначно заявив, що Молдова наступна, вважає Олевський. «Допомогти Молдові може лише Румунія, яка є членом НАТО, тобто все складно», — сказав він. Не вплив Байдена, а саме розуміння цих складнощів, вважає Олевський, підштовхнуло канцлера Німеччини Шольца до надання Україні танків.

А експерт Центру оборонних стратегій Андрій Риженко проаналізував, які літаки потрібні України, і які в нас шанси отримати їх вчасно.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY