detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
03.02.2023 19:51
Європейський Союз похвалив Україну за Закон «Про медіа»
Європейський Союз похвалив Україну за Закон «Про медіа»
Саміт Україна-ЄС відзначив покращення у медіазаконодавстві та боротьбі з корупцією

У спільній заяві саміту Україна-ЄС відзначили зміни в медіазаконодавстві України та забезпеченні роботі антикорупційних інституцій. Про це йдеться у коментованій версії документу від «Європейської правди».

«Ми привітали прогрес у забезпеченні незалежної та ефективної роботи антикорупційних інституцій та приведенні медіазаконодавства України у відповідність до законодавства ЄС щодо аудіовізуальних медіапослуг», — стверджують у Спільній заяві за підсумками 24-го Саміту Україна-ЄС.

Нагадаємо, що ухвалення закону «Про медіа» є однією з вимог для вступу України до ЄС.

При цьому документ викликає різні реакції у медіаспільноті. Зокрема, його розкритикувала Міжнародна федерація журналістів, але привітали Репортери без кордонів. Розкритикували окремі журналісти, але підтримали окремі громадські організації.

Верховна Рада ухвалила новий текст документу у другому читанні і в цілому 13 грудня. Законопроєкт №2693-д підтримали 299 нардепів. 

15 грудня закон «Про медіа» підписав спікер Верховної Ради Руслан Стефанчук, а 29 грудня його підписав президент Володимир Зеленський. 31 грудня текст закону «Про медіа» опублікували у парламентській газеті «Голос України». Закон набуде чинності через три місяці після опублікування — 31 березня.

Закон посилює повноваження Нацради у регулюванні медіа, зберігає квотування, запроваджує регуляцію онлайн-медіа і водночас послаблює її (зокрема йдеться про заборону Нацраді блокувати зареєстровані медіа та дозвіл блокувати незареєстровані терміном на два тижні), полегшує умови ліцензування каналів, вносить зміни до закону про Суспільне мовлення (наприклад, дозволяє мовнику працювати у копродукції з іншими зарубіжними компаніями).


Ігор Розкладай, юрист, заступник директора ЦЕДЕМ, заявляв, що на повне впровадження закону знадобиться близько десяти років.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY