detector.media
03.02.2023 19:05
«Українська правда» порушила етичний кодекс у новині про паспорт Лієва — Комісія з журналістської етики
«Українська правда» порушила етичний кодекс у новині про паспорт Лієва — Комісія з журналістської етики
КЖЕ вважає, що «Українська правда» не вжила належних заходів для перевірки фактів та непрозоро вносили правки до новини

Комісія з журналістської етики опублікувала заяву з приводу публікації «Української правди» про нібито знайдений російський паспорт Олександра Лієва, керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міністерства оборони. КЖЕ вбачає у роботі журналістів до та після публікації новини ряд порушень: неналежну перевірку фактів, непрозоре маркування змін у публікації, зміну джерела інформації, недостатні кроки для спростування хибної інформації. 

КЖЕ заявила, що дії «Української правди» порушують три пункти Кодексу етики українського журналіста. Та винесла виданню публічний осуд.

Наводимо повний текст заяви:

У четвер, 2 лютого 2022 р., на сайті інтернет-видання «Українська правда» з’явилася новина під заголовком «У чиновника Міноборони Лієва знайшли російський паспорт. Він заперечує». У публікації з посиланням на джерела редакції в правоохоронних органах стверджувалося, що у т.в.о. керівника департаменту військово-технічної політики, розвитку озброєння та військової техніки Міноборони Олександра Лієва «знайшли російський паспорт». «Згідно із наданим УП фото, російський паспорт Лієва був виданий у 2019 році», – йдеться в новині. 

Матеріал містить коментар самого Лієва, який заявив, що має лише українське громадянство і ніколи не мав паспорта РФ. 

Один зі співавторів новини, журналіст Михайло Ткач, розмістив на своїй фейсбук-сторінці фото паспорта людини з іменем-прізвищем Олександр Лієв з таким коментарем: «Знайшли російський паспорт у Лієва. Дата отримання 2019 рік». 

Текст новини на «Українській правді» станом на 19 годину 2 лютого виглядав так:

Рисунок 2

Однак після публікації редакція почала вносити суттєві правки до заголовку і до тексту новини. 

Текст оригінальної новини тут.

Заголовок змінився на такий: «Чиновник Міноборони Лієв заперечує наявність паспорта РФ: каже, що на фото не він». 

Рисунок 3

До тексту внесені такі зміни: 

Допис Михайла Ткача зник із його сторінки у фейсбуку.

Після «Української правди» правки до новин про Олександра Лієва внесли також інші видання, які посилалися на УП як на джерело (НВ, Дело та інші). Водночас низка інших видань залишила новини без змін. 

На ранок пʼятниці, 3 лютого, заголовок публікації було знову змінено: «Інформація про російський паспорт Олександра Лієва не відповідає дійсності».

До новини додано абзац наступного змісту: «Інформація про російський паспорт Олександра Лієва не отримала підтвердження та не відповідає дійсності. “Українська правда” приносить вибачення читачам та Олександру Лієву. Робота над помилками також проведена».

Знімок екрана 2023-02-03 о 12.03.41.png

Тема можливих зловживань під час закупівель у Міністерстві оборони є надзвичайно резонансною, а тому інформація про посадовців, які займаються державними закупівлями, становить суспільний інтерес. Особливо інформація про можливі зв’язки з країною-агресором. Тому увага журналістів до цього питання виправдана.

Але Комісія з журналістської етики вбачає ознаки порушення Кодексу етики українського журналіста в діях редакції «Української правди» під час висвітлення цієї теми:

Такі дії порушують:

Розглянувши публікацію, Комісія з журналістської етики, не зважаючи на вибачення, яке редакція поставила в тексті виправленої новини та беручи до уваги погрози, про які заявив Олександр Лієв, виносить виданню «Українська правда» і авторам Альоні Мазуренко і Михайлу Ткачу публічний осуд.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY