detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
03.02.2023 16:24
Мінкульт і НАЗК шукатимуть предмети мистецтва, викрадені росіянами з України
Мінкульт і НАЗК шукатимуть предмети мистецтва, викрадені росіянами з України
Крім того, робоча група розшукуватиме мистецькі активи підсанкційних росіян для їх подальшої заморозки та конфіскації.

Міністерство культури та інформаційної політики та Національне агентство з питань запобігання корупції спільно запобігатимуть незаконній торгівлі предметами мистецтва, які російські військові викрали в Україні.

Як повідомив міністр Олександр Ткаченко, ця робота ведеться в межах робочої групи Art Sanct Task Force.

За словами міністра, метою групи є виявляти викрадені під час війни проти України мистецькі предмети та предмети старовини, не допускати їх вільного обігу у світі, а також розшукувати мистецькі активи підсанкційних росіян з метою їх подальшої заморозки та конфіскації.

Як зазначив міністр, у конфліктах такого рівня неможливо евакуювати та убезпечити все. За його даними, наразі пошкоджено чи зруйновано понад 1500 об'єктів культурної спадщини та культурної інфраструктури.

Ткаченко повідомив, що Україна вже контактує з міжнародними профільними організаціями, аби заарештувати російські активи і запобігти міжнародному трафіку викраденого, додав урядовець.

«Ми розуміємо, що це складний та довготривалий процес через його масштаби, якого світ не бачив з часів Другої світової війни. Тому разом з НАЗК розпочинаємо вже зараз та зробимо все, щоб повернути викрадене в Україну та притягнути Росію до відповідальності», — заявив Ткаченко.

Станом на 25 січня 2023 року внаслідок російської агресії в Україні завдано збитків 1271 об’єкту культурної інфраструктури, без урахування пам’яток культурної спадщини. Із них майже третина (473 об’єкти) — зруйновані. 

Компанія Film.ua Group спільно з акторкою Ірмою Вітовською запустили діджитал-проєкт «Вкрадене мистецтво» про злочини росіян проти культурного надбання України. 

Фото: Національна асоціація медіа

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY