detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
03.02.2023 12:45
Нехай краще виходять росіяни. Українські профспілки пояснили, чому не покинули Міжнародну федерацію журналістів разом із північними країнами
Нехай краще виходять росіяни. Українські профспілки пояснили, чому не покинули Міжнародну федерацію журналістів разом із північними країнами
Українці поки що не покидають Федерацію на знак протесту проти участі в ній росіян. Але вже майже рік добиваються виключення журналістів агресора.

Національна спілка журналістів України та Незалежна медіа-профспілка України не приєдналися до колег із Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії, які 31 січня 2023 року оголосили про вихід із Міжнародної федерації журналістів. Нагадаємо, що північні країни протестували проти буцімто корупції, непрозорості й толерування російської спілки в МФЖ. Про позицію українських учасників організації «Детектор медіа» дізнався від Ліни Кущ, першої секретарки Національної спілки журналістів України, та Сергія Штурхецького, голови комітету Незалежної медіа-профспілки України. 

Зокрема, Сергій Штурхецький стверджує, що вихід із Міжнародної федерації журналістів — це останній засіб і українські представники до нього ще не дійшли. Особливо враховуючи, як довго вони свого часу здобували повноцінне представництво в МФЖ.

Ліна Кущ заявила, що вчинок північний країн — це, власне, підтримка позиції українських профспілок, які закликають до виключення Спілки журналістів Росії (СЖР) із перших днів повномасштабної війни. 

«Національна спілка журналістів України першою закликала виключити Спілку журналістів Росії з лав федерації: це було на четвертий день після російського вторгнення, 28 лютого. Ми засудили політику СЖР, яка є адвокатом Кремля, і наголосили, що пропагандистам не місце серед професійних журналістів. Ці вимоги підтримала Незалежна медіа-профспілка України. Тоді ж наша спілка звернулася до асоціацій і спілок журналістів європейських країн із проханням підтримати наші вимоги. Деякі колеги — зокрема, з Литви, Польщі, — відреагували дуже швидко», — розповіла пані Ліна.

Вона наголосила, що стверджувати, ніби НСЖУ не долучалася до вимог виключити Росію із Міжнародної федерації журналістів, — «м’яко кажучи, неправильно».  За її словами, саме Національна спілка журналістів України повідомила про створення осередків СЖР у чотирьох окупованих українських областях, кілька разів виступала з публічними заявами щодо виключення росіян, переконувала колег з інших спілок на персональному рівні. 

Сергій Штурхецький, своєю чергою, розповів, що раніше росіяни вже покинули Європейську федерацію журналістів, тож сподівається, що й Міжнародна федерація журналістів «стане організацією, в якій пропагандистам буде незатишно».

Крім того, пан Штурхецький описав різницю між Міжнародною та Європейською федераціями: «Умовно можна назвати МФЖ більш консервативною, оскільки вона об'єднує країни світу, в тому числі країни із власним баченням демократії і свободи слов. ЄФЖ більш радикальна, прагне змін, адже об'єднує професійні спілки журналістів демократичних європейських країн». 

За словами Сергія Штурхецького, обидві спілки майже одностайно підтримують українських журналістів під час війни. Але їхні позиції щодо членства росіян різняться: «Міжнародна федерація журналістів, вочевидь, ще не мала таких викликів, при яких її членська організація була б бойовим пропагандистським загоном агресивної воєнщини, яка окупувала частину території іншої країни [...] Європейці ж практично всі (може, крім Сербії) розуміють загрозу російських пропагандистів та їхню роль у війні».

Представник Незалежної медіа-профспілки України вважає, що виключення росіян стане індикатором того, чи здатна така організація як Міжнародна федерація журналістів приймати непрості рішення у світі, що швидко змінюється. І закликає приготуватися до «тривалого процесу, до терплячого пояснення, здавалося б, очевидних речей».

Нагадаємо, що Міжнародна федерація журналістів повідомила, що ініціювала виключення російської спілки 31 січня 2023 року. Це сталося після того, як профспілки Фінляндії, Норвегії, Данії та Ісландії оголосили, що вийдуть зі складу Федерації на знак протесту проти корупції, непрозорості й толерування російської спілки.

Раніше, в червні 2022-го, Конгрес Міжнародної федерації журналістів засудив російську дезінформацію та обрав нове керівництво Федерації без росіян у складі. Проте виключення російської спілки все ще викликало питання.

У травні 2022 року об'єднання українських медіа, журналістів та громадських організацій «Медіарух» звернулося до Міжнародної федерації журналістів із закликом виключити з її лав Союз журналістів Росії як структуру, повністю залежну від російського диктаторського режиму.

Міжнародна федерація журналістів із перших днів російського вторгнення в Україну засудила військову агресію та спрямувала ресурси свого безпекового Фонду на допомогу працівникам українських ЗМІ.



detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY