detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
02.02.2023 17:50
У Києві звільнили викладачку університету, яка порадила йти на фронт у відповідь на прохання вести лекцію українською
У Києві звільнили викладачку університету, яка порадила йти на фронт у відповідь на прохання вести лекцію українською
Напередодні аудіозапис її відповіді на прохання студентів оприлюднили в телеграмі.

Державний торговельно-економічний університет (ДТЕУ) у Києві звільнив викладачку Ніну Іванченко, яка вела лекції російською мовою. На прохання студентів перейти на державну, вона порадила їм йти на фронт. Про це повідомило інформаційне агентство «Укрінформ» з посиланням на допис ДТЕУ у фейсбуці.

«ДТЕУ займає категоричну позицію щодо дотримання мовного законодавства, забезпечує виховання патріотизму та свідомості молоді України. До університету надійшло звернення студентів та матеріали про порушення викладачем Іванченко Н.О. педагогічної етики, використання мови агресора та неправомірних висловлювань на адресу студентів.Колектив університету засуджує такі дії викладача. Адміністрацією університету прийнято рішення про її звільнення», йдеться у повідомленні.

Учора, 1 лютого, у телеграм-каналі університету з'явився аудіозапис відповіді Іванченко на прохання вести лекції українською мовою.

«Совість у вас є? Ваші батьки вдома з вами? Хто з вас в окопах сидить? А самі ви чому тут, чому не на фронті? Вам є 18. Я російськомовна. Хочу спитати вас, україномовних, чому ви сидите вдома? Ваші батьки чому вдома сидять?» — сказала вона.

«Детектор медіа» звернувся до Ніни Іванченко за коментарем та чекає її відповідь.

Нагадаємо, 27 січня у закладі Національного університету «Києво-Могилянська академія» студентам, викладачам та адміністрації заборонили використовувати російську мову

Пізніше президент КМА Сергій Квіт сказав, що заборона, прописана в оновлених правилах розпорядку, спрямована на те, щоб змінити внутрішню корпоративну культуру закладу. УКиєво-Могилянській академії не каратимуть за вживання російської.

Уповноважений із захисту державної мови Тарас Кремінь вважає таке рішення  законним. Він нагадав, що за статтею 21 Закону України «Про забезпечення функціонування української мови як державної» мовою освітнього процесу має бути державна мова.

Фото: сайт ДТЕУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY