detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
02.02.2023 13:06
Журналіст-розслідувач Христо Грозєв через ймовірну загрозу з боку російських спецслужб змушений залишити Австрію
Журналіст-розслідувач Христо Грозєв через ймовірну загрозу з боку російських спецслужб змушений залишити Австрію
Протягом майже двадцяти років Грозєв прожив у Австрії.

Христо Грозєв, журналіст-розслідувач і нинішній керівник проєкту Bellingcat, змушений переїхати з Австрії, де він прожив майже 20 років, через ймовірну загрозу з боку російських служб безпеки. Про це пише Інститут масової інформації із посиланням на публікацію у віденській щоденній газеті Falter.

«Я підозрюю, що російських агентів, інформаторів і поплічників у місті більше, ніж поліцейських», — сказав австрійському виданню Грозєв.

Журналіст був змушений скасувати своє заплановане повернення до Відня з США після того, як джерела в розвідці попередили його, що повертатися до Австрії небезпечно.

Нагадаємо, Христо Грозєв очолив Bellingcat у січні цього року. Проєкт веде журналістські розслідування, аналізуючи дані з відкритих джерел. Публікації стосуються резонансних справ: про причетність російської влади до збиття боїнгу MH17, про отруєння ексофіцера ГРУ Сергія Скрипаля, про організацію вибухів на складах зі зброєю в Чехії у 2014 році, про отруєння російського історика Володимира Кара-Мурзи-молодшого та письменника Дмитра Бикова. Також Грозєв є одним з авторів розслідування про отруєння російського опозиційного політика Олексія Навального, яке Bellingcat оприлюднило у 2020 році.

26 грудня 2022-го МЗС Росії оголосило у федеральний розшук Христо Грозєва. Як зазначено у базі розшуку, його підозрюють «за статтею Кримінального кодексу», проте за якою саме не зазначено.

У травні 2022-го в інтерв’ю Дмитру Гордону Грозєв заявив, що близьке оточення  Володимира Путіна бажає смерті російського диктатора.

Фото: «Українська правда»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY