detector.media
Мар'яна Олійник
«Детектор медіа»
01.02.2023 22:34
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 31 січня 2023 року
Про що говорили в етері марафону «FreeДом» 31 січня 2023 року
Потреба в танках і літаках, європерспективи України, атака дронів на Іран, третя річниця Brexit, «білий кітель» Сталіна на плечах Путіна.

У ранковому слоті каналу іномовлення голова громадської організації «Добрі дії» Зоя Хабарова розповіла про гуманітарну ситуацію у звільненій від окупантів частині Харківщини та потреби людей, які пережили окупацію або ж виїжджали і зараз повертаються додому.

Засновник «СД Платформи», експерт-міжнародник Богдан Ференс говорив про інтереси НАТО в Тихоокеанському регіоні і зокрема чи може Україна розраховувати на підтримку Південної Кореї.

Координаторка проєктів Центру економічного відновлення Юлія Шаіпова коментувала заяву прем'єр-міністра Дениса Шмигаля, що Україна вступить до Євросоюзу за два роки. Зазвичай від отримання статусу кандидата до вступу минає близько семи років, але добре, що голова українського уряду демонструє оптимізм і готовність України виконувати відповідні вимоги, зазначила експертка. Юлія Шаіпова також підкреслила, що для ЄС Україна — важливий партнер, і не лише через війну.

Експерт Ради зовнішньої політики «Українська призма» Сергій Герасимчук характеризував вплив війни Росії проти України на внутрішньо- та зовнішньополітичну ситуацію в Молдові.

Дипломат Олег Шамшур коментував третю річницю Brexit. На його думку, Brexit був помилкою, адже ніхто нічого не виграв, та й у британському суспільстві, особливо серед молоді, це рішення не знаходить підтримки. Але загалом «ЄС вистояв», констатував дипломат. Водночас Олег Шамшур припустив, що через відсутність необхідності координувати свої дії з ЄС підтримка Великою Британією України є більшою, ніж була б за умови членства Британії в Євросоюзі.

Юристка російського проєкту «ОВД-Інфо» Дар'я Короленко говорила про посилення в Росії репресій щодо людей з антивоєнною позицією. 

Російська художниця і письменниця Катерина Марголіс, яка живе в Італії, в інтерв’ю з циклу «Люди доброї волі» розповідала про свою родину, а також розмірковувала про російську мову, «хороших росіян», емпатію, сприйняття режиму Путіна в Італії тощо.

У слоті каналу «Інтер» речник командування Повітряних сил Юрій Ігнат розповідав про літаки, необхідні Україні для перемоги над ворогом. Під час спілкування ведучих з Ігнатом оголосили повітряну тривогу, тож подальший діалог відбувався на тлі виття сирени в телефоні речника Повітряних сил, яку власник телефону не зміг відключити.

Воєнний аналітик, колишній командир взводу батальйону «Айдар» Євген Дикий сказав, що час, коли можна було б розбити угруповання противника, поки воно не поповнилося сотнями тисяч «частково» мобілізованих, уже втрачено, підсилення наших військ західним важким озброєнням не відбулося. До того ж, щоб переламати хід війни, потрібна не танкова рота, а танкова бригада, щонайменше танкові батальйони… Євген Дикий також оцінив ймовірність сценарію, що росіяни підуть у широкий наступ до надходження в Україну західних танків.

Олімпійська чемпіонка зі спортивної гімнастики Стелла Захарова говорила, що російських і білоруських спортсменів не можна допускати до Олімпіади 2024 року в Парижі.

Російський політолог Дмитро Орєшкін прогнозував, навіщо Путін їде до Волгограда, який на кілька днів, як і щороку на початку лютого, перейменували у Сталінград. За версією Орєшкіна — «приміряти білий китель Сталіна, занадто широкий Путіну у плечах». 

В етері був також черговий випуск проєкту «Балтія» про місто Даугавпілс, яке є найбільш російським містом у Латвії.

У вечірньому слоті каналу іномовлення майор резерву армії оборони Ізраїлю Віктор Верцнер припустив, що розміщенням у Москві систем протиповітряної оборони Путін хоче показати «балуваним» москвичам, що йде війна.

У слоті «1+1» директор Інституту близькосхідних досліджень Ігор Семиволос коментував атаку дронів на військові об’єкти Ірану, яка сталася 29 січня, назвавши її «пристрілкою», «пробним ударом» задля переконання Ірану не йти на ескалацію.

Політкоментатор Ігор Петренко коментував останні скандальні заяви угорського прем'єра Віктора Орбана, зокрема що Угорщина на сході межує з Росією.

Російський політик і публіцист Андрій Піонтковський висловив припущення, що одним із основних вигодонабувачів від війни Росії проти України є очільник Китаю Сі Цзіньпін. Мовляв, якби Путін переміг, Китай за прикладом Росії вторгнувся б у Тайвань, а якщо Путін зазнає поразки, Китаю відійде Сибір. «Залишається чекати, коли труп ворога пропливе повз», — підсумував Піонтковський.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY