detector.media
Марина Баранівська
Роман Мельник
«Детектор медіа»
01.02.2023 17:22
Обшуки у Коломойського: СБУ викрила ексменеджмент «Укрнафти» та «Укртатнафти» у привласненні 40 мільярдів гривень
Обшуки у Коломойського: СБУ викрила ексменеджмент «Укрнафти» та «Укртатнафти» у привласненні 40 мільярдів гривень
Правоохоронці провели обшуки у фактичних власників і топменеджменту фінансово-промислової групи, до якої входять ці компанії.

Служба безпеки України викрила колишній менеджмент ПАТ «Укрнафта» та «Укртатнафта» у привласненні 40 мільярдів гривень. У ексвласників компанії провели обшуки, топменеджерам вручили підозру. Про це повідомляє «Українська правда» із посиланням на пресслужбу СБУ та Бюро економічної безпеки.

Слідчі встановили, що «протиправні механізми були поєднані з ухиленням від сплати податків і легалізацією коштів, здобутих злочинним шляхом». За даними слідства, така злочинна діяльність здійснювалася в інтересах фактичних власників і бенефіціарів обох компаній.

Наразі у рамках кримінальних проваджень правоохоронці документують 10 епізодів злочинної діяльності. Зокрема, це виведення великих партій нафтопродуктів на афілійовані компанії, ухилення від сплати податків, створення безнадійної заборгованості нафтопереробного і нафтовидобувного заводів, що призвело до знецінення та зниження вартості їхніх активів.

Правоохоронці повідомляють, що в рамках слідчих дій провели низку обшуків за місцем проживання фактичних власників і топменеджменту фінансово-промислової групи, до якої входять ці компанії, а також за адресами ймовірного зберігання нафтопродуктів у різних регіонах України.

За результатами слідчих дій топменеджменту ПАТ «Укртатнафта» оголосили про підозри у вчиненні кримінальних правопорушень. Крім того, ексдиректору «Укртатнафти» обрали запобіжний захід у вигляді застави майже 200 млн гривень.

Правоохоронці наголошують, що ПАТ «Укрнафта» та «Укртатнафта» є найбільшими нафтовидобувною та нафтопереробною компаніями України відповідно. 

Нагадаємо, сьогодні стало відомо, що Служба безпеки України та Бюро економічної безпеки проводять обшук вдома у власника «1+1 media» Ігоря Коломойського у Дніпрі. Розслідування стосується махінацій навколо «Укртатнафти» та «Укрнафти». За інформацією джерела «УП», йдеться про розтрату нафтопродуктів на 40 млрд гривень та ухилення від сплати митних платежів на величезні суми.

Як повідомляли журналісти Bihus.Info, 4 жовтня 2022 року Ігор Коломойський приїжджав у київський офіс Національного антикорупційного бюро України. У цей день мав відбутися його допит.

Це вже не перший допит, що стосується колишнього нафтового бізнесу Коломойського. У вересні 2022-го, за даними «Дзеркала тижня», детективи НАБУ вже проводили обшук у нього у Буковелі. Обшук стосувався справи про заволодіння майном і коштами компанії «Укрнафта» на майже 13 млрд грн в цінах 2015 року. Коломойський на осінь 2022-го не мав статусу підозрюваного.

Відзначимо, міноритарними акціонерами ПАТ «Укрнафта» були кіпрські офшорні компанії Littop Enterprises, Bridgemont Ventures, Bordo Management, кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойського та Геннадій Боголюбов.

7 листопада 2022 року секретар РНБО Олексій Данілов заявив, що «Укрнафта» та «Укртатнафта» набули статусу військового майна і були передані на баланс держави в управління Міністерства оборони.

У грудні компанії, кінцевими бенефіціарами яких є Ігор Коломойського та Геннадій Боголюбов, почали оскаржувати рішення держави про вилучення у них акцій «Укрнафти» та «Укртатнафти». 

Раніше «Детектор медіа» повідомляв, що Коломойський втратив статус мільярдера. Також ми писали про те, що влітку 2022-го стало відомо, український паспорт Коломойського значиться як недійсний у реєстрі міграційної служби.

З березня 2021 року Коломойський перебуває під санкціями США, його звинувачують у корупції і підриві демократії в Україні.  

8 грудня 2021 року Національна рада України з питань телебачення та радіомовлення переоформила п’ять ліцензій ТОВ «ТРК "Студія 1+1"». Зміни стосувались виходу зі складу наглядової ради каналу «1+1» бенефіціарного власника Ігоря Коломойського.

Фото: БЕБ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY