detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
01.02.2023 16:40
СБУ провела обшуки у Вадима Столара: розслідують участь у легалізації коштів Медведчука
СБУ провела обшуки у Вадима Столара: розслідують участь у легалізації коштів Медведчука
СБУ: Мова йде про викуп корпоративних прав українських забудовників офшорами та російськими банками і про фінансування дій, що задають шкоди державній безпеці.

Служба безпеки України провела 1 лютого обшуки у народного депутата від забороненої «ОПЗЖ» Вадима Столара. Спецслужба розслідує участь підконтрольних йому будівельних компаній в легалізації коштів Віктора Медведчука та інших підсанкційних осіб. Про це повідомляють пресслужба СБУ та джерела «Української правди».

Служба безпеки України повідомила 1 лютого, що провела низку обшуків у представників будівельних компаній Києва, підконтрольних одному з депутатів Верховної Ради від забороненої партії «ОПЗЖ».

За даними «УП», правоохоронці провели обшуки у нардепа Вадима Столара. В СБУ підтвердили виданню слідчі дії.

«На переконання слідства, ці комерційні структури були залучені до протиправних схем легалізації коштів в інтересах колишніх депутатів Віктора Медведчука і Тараса Козака», — йдеться у повідомленні СБУ.

За даними спецслужби, аналогічні схеми працювали також на користь інших громадян Росії та Білорусі, до яких були застосовані санкції РНБО, країн Євросоюзу та США.

СБУ повідомляє, що наразі її дії спрямовані на ліквідацію всіх протиправних схем та каналів легалізації фінансових активів, які застосовували зловмисники.

Зокрема, мова йде про викуп корпоративних прав українських забудовників різними офшорами та російськими банками, а також про спрямування коштів від продажу нерухомості на фінансування дій, що задають шкоди державній безпеці.

Щоб отримати додаткові докази злочинної діяльності, правоохоронці провели обшуки за місцями проживання службових осіб і в офісах будівельних компаній.

Слідчі дії проводять за статтею  437 Кримінального кодексу України — планування, підготовка, розв'язування та ведення агресивної війни, та статтею 110-2 — фінансування дій, вчинених з метою насильницької зміни чи повалення конституційного ладу або захоплення державної влади, зміни меж території або державного кордону України.

Вадима Столара обрали до Верховної Ради за списком «ОПЗЖ» у 2019 році. У 2021 році Офіс генпрокурора порушив три кримінальні справи проти нардепа. Провадження були відкриті через «протиправну діяльність, спрямовану на фінансування тероризму, легалізацію майна, отриманого злочинним шляхом та ухилення від сплати податків в особливо великих розмірах». 

У березні 2022 року народний депутат Вадим Столар повідомив, що вийшов зі складу фракції «Опозиційна платформа — За життя». У цей час він перебував за кордоном.

12 січня 2023 року «Українська правда» з посиланням на джерела повідомила, що Вадим Столар, який від початку повномасштабного російського вторгнення проживали на Лазуровому узбережжі, повернувся в Україну

Як відомо, Вадим Столар також був власником медіахолдингу «Live Network». У липні 2022 року співзасновниця креативних агентств We know how і Badoev ID Ганна Ковальова купила три канали медіахолдингу нардепа — «Типовий Київ», Odesa.live, Live. Вона сказала, що погодилася на всі умови колишнього власника щодо збереження команди.

Підозрюваного у державній зраді Віктора Медведчука 21 вересня обміняли на 215 українських полонених військових та цивільних, зокрема захисників «Азовсталі». До 24 лютого Медведчук залишався під домашнім арештом, але в день повномасштабного вторгнення втік зі свого маєтку у Києві і відтоді переховувався у столиці. 12 квітня СБУ вдалося знайти та затримати Медведчука.

10 січня президент Володимир Зеленський підписав указ про позбавлення Медведчука громадянства, а 13 січня Верховна Рада позбавила його депутатського мандату.

Відзначимо, за даними розслідувачів Bihus.Info, до будівельного бізнесу, пов’язаного з нардепом від «ОПЗЖ» Вадимом Столаром та підозрюваним у державній зраді Віктором Медведчуком, був залучений також колишній бізнес-партнер голови Офісу президента Андрія Єрмака кінопродюсер Артем Колюбаєв.

Фото: Вадим Столар / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY