detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
01.02.2023 15:33
Казахське медіа викликають до російського суду через матеріал про війну РФ проти України
Казахське медіа викликають до російського суду через матеріал про війну РФ проти України
Суд міста Владіміра твердить, що матеріал Arbat.media суперечить офіційній позиції Росії, формує у росіян «спотворене сприйняття подій» та створює у них «протестні настрої».

Казахський портал Arbat.media повідомив, що отримав на редакційну пошту повідомлення про виклик до Ленінського районного суду міста Владіміра у Росії через матеріал про війну в Україні.

Позивачем виступають 19-та військова прокуратура армії Росії та військова частина 56680, зацікавленою особою — управління Роскомнагляду у Владімірській області. Судовий розгляд призначено на 17 лютого.

Документ, скріншот якого редакція опублікувала на своєму сайті, підписав заступник військового прокурора армії Росії капітан юстиції В. А. Баженов.

У повідомленні йдеться, що позов пред'явлений «в інтересах невизначеного кола осіб».

Мова йде про матеріал, який вийшов у вересні 2022 року: «Российские оккупанты терпят поражение в Харьковской области, но не хотят этого признавать». Портал Аrbat.media повідомив, що отримав скаргу від Роскомнагляду з вимогою видалити цю статтю ще 14 листопада.

За повідомленням суду, Роскомнагляд виявив на сайті Arbat.media «невідповідну дійсності і громадську значиму інформацію політичного характеру, що містить неправдиві відомості» про війну Росії проти України, яку в Росії називають «спеціальною військовою операцією».

Згідно з текстом документа, розміщені на Arbat.media інформація «містить фіктивні (фейкові) відомості про нібито численні втрати осіб складу Збройних сил Росії, обстріли російськими військовослужбовцями житлових будов українських міст та загибель мирних жителів під час проведення спеціальної військової операції Російською Федерацією» на окупованих територіях України.

Крім того, російський суд твердить, що один із матеріалів на сайті Arbat.media «вводить в оману невизначене коло осіб» щодо цілей воєнних дій проти України, суперечить офіційній позиції Росії, формує у російської інтернет-авдиторії «спотворене сприйняття подій» і «спрямоване на створення протестних настроїв».

Скриншот судового повідомлення. Джерело: Аrbat.media

Редакція Аrbat.media у коментарі «Радіо Азаттык» заявила, що «не згідна зі звинуваченнями».

Як пише «Азаттык», це перший відомий на сьогодні випадок виклику до російського суду казахстанського ЗМІ через матеріал про війну проти України. Щоправда, раніше, від початку повномасштабного вторгнення Росії в Україну, казахстанські ЗМІ отримували від Роскомнагляду вимоги про видалення матеріалів.

Зокрема, ще в серпні минулого року казахстанський інформаційний сайт Ratel.kz отримав від Роскомнагляду вимогу видалити статтю щодо ставлення росіян до війни в Україні. У грудні минулого року Роскомнагляд вимагав від казахстанського видання «Власть» видалити з сайту новини про російське вторгнення в Україну. Того ж місяця лист від Роскомнагляду із вимогою видалити один із щоденних оглядів про війну в Україні отримав казахстанський сайт Informburo.kz.

Крім того, ще у квітні сайт Newtimes.kz повідомив, що видалив новину про війну в Україні на вимогу Роскомнагляду. «Радіо Азаттык» пише, що наразі це єдиний на сьогодні відомий випадок після початку вторгнення Росії на територію України, коли казахстанське ЗМІ підкорилося вимогам Роскомнагляду.

Відзначимо, у серпні у Казахстані засудили подружжя до п'яти років в'язниці за заклики у відеочаті приєднатись до Росії.

Раніше, у червні, Казахстан вніс російського режисера та пропагандиста Тиграна Кеосаяна до списку «небажаних для в'їзду осіб». 

У листопаді в етері програми «Вечір з Володимиром Соловйовим» на каналі «Росія 1» один зі прокремлівських експертів заявив, що Казахстан може стати «наступною проблемою» для РФ після України.

Колаж: Arbat.Media

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY