detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
01.02.2023 14:54
Журналісти «Схем» ідентифікували військових РФ, які утримують Кінбурнську косу та обстрілюють Очаків
Журналісти «Схем» ідентифікували військових РФ, які утримують Кінбурнську косу та обстрілюють Очаків
У сюжетах російських пропагандистських медіа, які проаналізували «Схеми», окупанти хизуються, як знищують місто-курорт «з пʼятого по перший поверх».

Журналісти програми «Схеми. Корупція в деталях» (спільний проєкт Радіо Свобода та UA:Перший) опублікували розслідування, в якому розповідають, хто саме з російських військових утримує Кінбурнський півострів та однойменну косу і веде звідти регулярні обстріли міста Очаків на Миколаївщині.

Для ідентифікації окупантів журналісти «Схем» аналізували зокрема сюжети російських пропагандистських медіа, в яких ті самі розповідають, як із артилерійських систем бʼють по мирному Очакову.

Як з’ясували журналісти «Схем», на Кінбурнському півострові діють військові російської «казачої» бригади «Дон». Вони організували кілька ліній оборони і завезли важку техніку.

«Схеми» встановили, що очолює бригаду «Дон» колишній мер Тамбова Олексій Кондратьєв. Його заступник — бойовик Микола Дьяконов, якого вдалось ідентифікувати завдяки сюжету з окупованої Кінбурнської коси російських «Известий». Артилерійським взводом командує мешканець Новосибірську, колишній працівник магазину автозапчастин Євген Делі. Участь у військових діях проти України бере й військовий загін «Терек», до складу якого входять «казаки» з Чечні, Дагестану, Осетії, Ставрополю та Кабардино-Балкарії. «Терек» очолює Віталій Кузнєцов, наближений до чинної влади РФ. Він також був помічений на Кінбурнській косі у сюжетах російських ЗМІ, зазначають «Схеми».

Зараз, коли Кінбурнська коса є лінією фронту, «казаки» там не затримуються, бо вона легко прострілюється. Росіяни завозять туди техніку з півострова, обстрілюють населені пункти та тікають. За даними «Схем», в окупації на півострові залишаються до 300 людей.

Колаж: «Схеми. Корупція в деталях» 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY