detector.media
Денис Шабанін
Софія Скиба
«Детектор медіа»
01.02.2023 10:52
Про що говорили в етері спільного телемарафону 31 січня 2023 року
Про що говорили в етері спільного телемарафону 31 січня 2023 року
Боротьба політичних еліт у Росії, вплив Пригожина, російська дезінформація та віра людей у пророцтва й магію.

«Детектор медіа» щодня відстежує головні теми, гостей та тенденції в етері спільного марафону «Єдині новини #UAРазом», а також окремо аналізує якість мовлення.

Телеканали: «1+1», «Інтер», ICTV/СТБ, «Ми — Україна».

Блоків «Ради» та Суспільного цієї доби в національному етері не було.

У нічному слоті телеканалу «1+1» показали новий випуск програми «Нічна варта». У студії працювали Євген Плінський, Наталя Островська та Марія Васильєва. Говорили про ситуацію у Бахмуті та боротьбу російських еліт між собою.

Другу тему обговорили з політкоментатором Миколою Давидюком та колишньою депутаткою Державної думи Росії Марією Максаковою. Остання розповіла про недолугість російського керівництва і вплив Євгенія Пригожина на оточення Путіна. Зазвичай Максакова долучається до російськомовного марафону іномовлення «FreeДом», де розповідає свої суб'єктивні думки про російські еліти або висміює російських зірок. Нагадаємо, що у 2014 році у Держдумі вона голосувала про приєднання Криму до Росії, а у 2016 році вирішила переїхати до України, перед тим програвши внутрішньопартійні вибори у Росії.

Про блокування українських користувачів за дописи про російську агресію у слоті телеканалів ICTV та СТБ говорили з керівником Центру протидії дезінформації при Раді національної безпеки та оборони України Андрієм Шаповаловим. Він сказав, що у центрі збирають скарги, аби надалі комунікувати з Єврокомісією та представниками адміністрації соціальних мереж. Результатом такої комунікації має стати боротьба з російськими ботофермами, які масово та системно скаржаться на проукраїнський контент, втручаючись в алгоритми роботи соціальних мереж.

Також про російські фейки й використання постаті Ванги говорили з фактчекеркою Альоною Романюк. Вона розповіла, що Ванга — це міф, який створили для просування пропагандистських наративів, бо реальна болгарська жінка ніколи нічого конкретного не прогнозувала. Віра у пророків пов’язана з притаманним людям магічним мисленням. Часто люди звертаються до астрологів й ворожок у часи потрясінь і невизначеності. Таким чином вони намагаються знайти відповіді, яких псевдоексперти не можуть знати. Проте цими псевдоекспертами вдало користуються спецслужби, маніпулюючи з вірою й просуваючи необхідні їм наративи.

Гостьову студію блоку «Ми — Україна» розпочали з включення радника керівника Офісу президента Михайла Подоляка. Говорили про постачання Україні озброєння, майбутню зустріч у форматі «Рамштайн» та потреби у зброї для ймовірного наступу і протистояння росіянам. За словами Подоляка, українській армії необхідна ствольна артилерія, реактивні системи залпового вогню та бронетехніка. Подоляк найчастіше долучається до національного марафону з усіх представників Офісу президента. Раніше у марафоні також часто з’являвся заступник голови ОП Кирило Тимошенко, який звільнився наприкінці січня.

Про штрафування обласних енергетичних компаній за неналежне інформування споживачів про графік відключень у слоті телеканалу «Ми — Україна» говорили з головою Держенергонагляду Русланом Слободяном. Він розповів про всі причини штрафування, вимоги до оновлення графіків та рівномірного відключення світла.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY