detector.media
Юлія Письменна
для «Детектора медіа»
02.02.2023 11:00
Олексій Тарасов: «На ютубі у Radio NV дуже добрі перспективи»
Олексій Тарасов: «На ютубі у Radio NV дуже добрі перспективи»
Головний редактор Radio NV про трансформацію радіостанції у час війни, зміну формату й заробіток на відео.

Із 2020 року «Радіо НВ» (віднедавна — Radio NV, де NV значить уже не «Новое время», а New Voice) працює у форматі talk & music. 60 % ефірного часу виділили під розмовні програми, 40 % — музиці. Такий формат поширений у Європі, і медіахолдинг сподівався, що він працюватиме в Україні краще, ніж успадкований від «Радіо Ера» суто розмовний. Втім із початком великої війни радіостанції довелося міняти формат знову. Слухачі потребували більше гарячих новин і пояснення, що ці новини значать. Radio NV знов зосередилось на новинах, а також почало розвивати ютуб, отримавши зростання щомісячної аудиторії в сім разів.

Я був серед тих, хто казав «без паніки, Путіну вигідніше тримати всіх у напрузі, ніж нападати», — розповідає головний редактор радіостанції Олексій Тарасов про переддень великої війни. — Я спокійно спав і дивився на друзів, які виїжджали з країни, як на кумедних панікерів. 23 лютого ми мали короткі збори з керівництвом, де запитали, чи є план Б саме для радіо. Виявилося, що у Львові наші інвестори мають торговельний центр Victoria Gardens; теоретично ми можемо перевезти туди свою студію і мовити зі Львова. А 24 лютого о шостій тридцять ранку ми почали наш спеціальний ефір, який триває дотепер. Ми жартуємо, що наш «спеціальний ефір» триватиме, поки йде російська «спеціальна військова операція».

Ведуча новин Анна Ільницька, головний редактор Олексій Тарасов, кінорежисер і військовослужбовець ЗСУ Олег Сенцов

Перший безперервний марафон, у якому команда «Радіо НВ» намагалась пояснити собі і слухачам, що відбувається, тривав тридцять годин. Удень 25 лютого Олексій, провівши ніч у редакції, зрозумів, що люди виснажені й мусять подбати про своїх рідних — вивезти їх чи перевести в безпечне місце.

«Я дуже переживав, що ефір зупиниться, тож дістав квиток до Львова й того ж дня повіз туди студію, — розповідає Олексій. — Поступово ми змогли перевезти до Львова частину працівників. Але вся інфраструктура — основний пульт, сервер, передавачі — залишалися в Києві, й аби нас чули, ефіром мав керувати звукорежисер із Києва; долучати гостя до ефіру мав продюсер із Києва; навіть щоби вмикати ведучих зі Львова, треба було натиснути кнопку в Києві. Той перший місяць п’ятеро наших колег буквально жили в нашому офісі на межі Подолу й Виноградаря в Києві — без них ефіру б не було».

Ефір тривав щодня без вихідних із восьмої ранку до одинадцятої вечора. Студію розташували в кабінеті бухгалтера в торговельному центрі біля львівського аеропорту (Олексій каже, що намагався вмовити кілька музичних радіостанцій у Львові, аби допомогли Radio NV технікою). Згодом, коли Київську область звільнили, радіостанція знайшла технологічне рішення, як мовити зі Львова на всю Україну.

У перший день великої війни до територіальної оборони зголосилися ведучі Radio NV Юрій Мацарський і Павло Казарін — вони й зараз служать. Згодом, у січні 2023 року, мобілізувалась ведуча Алла Кошляк. Олексій каже, що в ефірі зараз працюють чотирнадцять ведучих. Особливу увагу приділяють новинам. Тематику ефірів радіостанції сьогодні визначає передусім інформаційний порядок денний — теми для розмов часто обирають буквально в останній момент, орієнтуючись на гарячі події. «У нас дуже професійна команда новинарів із суворими вимогами до того, що може прозвучати в ефірі, — коментує Олексій. — До того ж, наша перевага — експерти, яких ми запрошуємо в ефір, аби вони пояснили, як ці новини правильно розуміти. Але чи були у нас за ці місяці в ефірі новини, які ми ж самі потім і спростовували? Сто відсотків».  

Ведучі, журналісти та військовослужбовці ЗСУ Юрій Мацарський і Павло Казарін

Восени радіостанції довелось відповідати на новий виклик: вимкнення електроенергії через російські ракетні удари. «У нас два дизельні генератори і навіть своя свердловина з водою, — розповідає Олексій. — В якийсь момент в офісі був справжній Ноїв ковчег — діти, собаки, мурахоїди, всіх по парі. Під час повітряних тривог ми ефір не зупиняємо, якось за замовчуванням вирішили це поміж собою. Коли працюєш наживо зі студії, взагалі нічого не боїшся».

Радіо найменше постраждало від вимкнень електроенергії, адже багато хто слухає його в машині, за допомогою приймачів та в смартфоні. Точних даних про зміни аудиторії FM-мовлення Radio NV не має й не може мати, адже вимірювань радіослухання під час великої війни не проводили. «Можемо робити якісь висновки про зростання аудиторії в офлайні тільки за свідченнями, що нас слухають на блокпостах у Харківщині, чи за запитами мешканців Херсона, аби ми якнайшвидше відновили мовлення (ми відновили)», — каже Олексій. Виміряти зростання аудиторії Radio NV можна на ютубі: канал має 850 тисяч підписників, окремі відеозаписи ефірів набирають сотні тисяч переглядів. Radio NV — не телебачення, але саме відеоконтент став для нього найуспішнішим під час війни. «Аудиторія зросла в сім разів, ми почали добре заробляти на ютубі. Зараз маємо шість-сім мільйонів унікальних глядачів на місяць», — розповідає Олексій Тарасов. За його словами, з рекламою в радіостанції до великої війни було «не дуже», адже основна частина рекламного пирога діставалась музичним радіостанціям; під час війни ринок іще дужче скоротився. Але на ютубі завдяки монетизації, рекламним інтеграціям і пожертвам глядачів Олексій Тарасов бачить «дуже хороші перспективи».

Формат talk&music тут не підходить жодним чином, тож радіо змінюється. «З першої години повномасштабного вторгнення ми відмовились від формату, з яким працювали понад рік, — відмовились уже назавжди. Стало зрозуміло, що наша аудиторія хоче гарячих новин переважно про війну й політику, аналітики, тверезих експертних думок і пояснень, що ці новини значать. Ми закрили всі програми, які можна було вважати розважальними, крім програми про історію з Віталієм Ляскою і про психологію з психотерапевтом Романом Мельниченком», — каже Олексій. Поставили на паузу й розвиток платформи подкастів, яку розбудовували під брендом Radio NV. Головний редактор каже, що до 24 лютого його компанія була найбільшим виробником подкастів в Україні й мала найбільшу аудиторію з усіх подкастових платформ. Великою популярністю користується подкаст «Війна в Україні», який, за словами Олексія, весь цей час є у топдесятці. Навесні в компанії планують відновити просування платформи подкастів. До речі, на платформі подкастів NV виходить і подкаст «Детектора медіа» «Русскій фейк, іді на ***».

Що «заходить» глядачеві-слухачеві, каже Олексій, добре демонструє ютуб: «Поза війною, політикою, міжнародкою і економікою освічених свідомих українців майже нічого не цікавить». Відповідаючи на запити слухачів, запустили нові проєкти, зокрема «Фурсич» — спільний проєкт інвестиційного банкіра Сергія Фурси й керівника NV Віталія Сича. Спершу вона була щоденною, тепер перейшла в режим двічі на тиждень. 2023 року радіо тестуватиме інші подібні формати.

Ведуча новин Анна Ільницька, ведуча Юлія Петрова, журналістка Наталія Чекаль

Серед найпопулярніших на ютуб-каналі NV — ефіри Івана Яковини, колишнього російського журналіста, який давно живе в Україні, хоча веде програму російською. «Хороших росіян» в ефір запрошують тоді, коли, на думку редакції, «їхня експертиза більша, ніж у когось іншого». Насамперед ідеться про теми, пов’язані з Росією, — тамтешньою економікою, журналістськими розслідуваннями тощо. Росіян, які «ніяких знань не мають, але мають медійні обличчя, на кшталт Фейгіна, Гудкова, Латиніної і Шендеровича», на Radio NV не кличуть.

По завершенні війни, каже Олексій, радіо рухатиметься в напрямку «того, що завжди було експертизою медіадому NV — новин, неупередженої аналітики, журналістських розслідувань». А теперішню місію радіостанції Олексій формулює так: «Сподіваємось, що робимо цей тривожний час більш зрозумілим, а отже, не таким страшним».

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY