detector.media
Вікторія Наместнік
«Детектор медіа»
01.02.2023 09:00
Тотальна мобілізація, релігійні баталії і непереможна Росія. Огляд російської дезінформації за 17–23 січня 2023 року
Тотальна мобілізація, релігійні баталії і непереможна Росія. Огляд російської дезінформації за 17–23 січня 2023 року
Впродовж тижня агітпроп поширював фейки і маніпуляції щодо мобілізації, аварії гвинтокрила ДСНС, допомоги для української армії й «міжконфесійних конфліктів» в Україні.

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 17 по 23 січня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували більше сорока фейків, меседжів та маніпуляцій російської пропаганди. Цього тижня агітпроп поширював фейки щодо мобілізації собак до лав української армії,  паразитував на темі аварії гвинтокрила Державної служби з надзвичайних ситуацій України й загибелі людей, звітував про «досягнення» у знищенні західної техніки та маніпулював релігійними переконаннями українців.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 3–9 жовтня, 1017 жовтня, 1724 жовтня, 2431 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 512 грудня, 1219 грудня, 1926 грудня, 29 січня, 10–16 січня, а також підсумковий текст за десять місяців великої війни.

Протягом тижня російська пропаганда найбільше маніпулювала темою мобілізації. Мовляв, Офіс президента почав посилювати мобілізацію (хоча це поза його повноваженнями). Для цього телеграм-канали, які працюють під контролем російської розвідки, поширювали фото наказу про проведення мобілізації, нібито наклеєного на різні будинки у столиці. Це вказівки, що мають робити під час загальної мобілізації люди, які отримали повістку, ті, хто ще не став на облік, та люди, які збираються змінити місце мешкання. Агітпроп використав інформаційні повідомлення Територіального центру комплектації та соціальної підтримки для маніпуляцій та спотворення дійсності. Насправді загальна мобілізація триває в Україні з 24 лютого, а її термін кілька разів продовжували, останнього разу — до 18 лютого 2023 року. Розповідали пропагандисти, що нібито почали вручати повістки підліткам. Мовляв, Україна кидає на фронт «ще зовсім дітей», адже резерви української армії нібито вже вичерпані. Однак російські «фотодокази» тих самих повісток виявилися підробкою. Після «мобілізації жінок і дітей» агітпроп вирішив мобілізувати собак для служби в армії. Буцімто з першого лютого 2023 року власники «великих, сильних» собак (зокрема, вівчарок, лабрадорів, боксерів, ротвейлерів) зобов’язані поставити їх на військовий облік. «Порушникам» обіцяли кримінальне покарання, попри те, що в Законі України «Про мобілізаційну підготовку та мобілізацію» немає жодного слова про мобілізацію тварин. Так агітпроп намагається висміяти «абсурдність» наказів командування української армії та переконати українців у «безнадійності» її становища. 

Для посилення емоційного ефекту від меседжів про мобілізацію пропагандисти поширювали фейки, що в Україні назріває «майдан вдів». Мовляв, українська влада замовчує інформацію про протести дружин і рідних загиблих військовослужбовців, які нібито відбуваються в різних містах України. Нібито влада навмисно мовчить про загибель військових, які вважаються зниклими безвісти, тому «вдови» вийшли на протест. Насправді ж у такий спосіб рідні військовослужбовців, які потрапили в полон, закликали обміняти полонених за схемою «всіх на всіх». Українські медіа висвітлювали цю подію.

«Мобілізаційну» авдиторію намагалися збільшити й за допомогою іноземців. У словацькому сегменті соцмереж поширили повідомлення, що нібито районні управління отримали завдання провести «комплексні навчання» для подальшої мобілізації. Попри те, що такі навчання є типовими для Словаччини, агітпроп намагається створити ілюзію, що є загроза втягування цієї держави у війну. Ці фейки поширюють задля створення загального інформаційного хаосу, нагнітання паніки та недовіри до силових структур у країнах, чиї уряди підтримують Україну. 

Російська пропаганда не оминула й теми падіння гелікоптера поблизу дитсадка у Броварах під Києвом. На борту гвинтокрила Державної служби з надзвичайних ситуацій перебувало керівництво Міністерства внутрішніх справ: міністр Денис Монастирський, його перший заступник і державний секретар. Внаслідок аварії загинули 14 людей, із них одна дитина. Одразу після катастрофи в анонімних телеграм-каналах, які транслюють проросійську риторику, з’явилося чимало повідомлень із так званими версіями того, що сталося і хто у цьому винен. Зокрема, пропагандисти писали, що авіакатастрофа сталася через роботу системи ППО або ж через дешеві гвинтокрили. Також поширювали версії збиття гвинтокрила з американського переносного зенітно-ракетного комплексу класу «земля — повітря» Stinger або з безпілотника. Проте фактів, які би підтверджували ці версії, аноніми не надали. Наразі триває слідство, офіційно розглядають три версії: порушення правил польоту; технічна несправність гелікоптера; його умисне знищення. Після аварії російська пропаганда почала поширювати меседжі, що росіяни співчувають загибелі українських дітей. Нібито росіяни так проявляють свою «людяність», на відміну від українців, які «ненавидять» усіх росіян, зокрема й дітей. Мовляв, українці закликають знищувати російських дітей, щоб «із них не виросли орки». Поширюючи меседжі нібито про «співчуття», агітпроп намагається приховати власну агресивну антиукраїнську риторику, зокрема й щодо дітей.

Чимало писали пропагандисти цього тижня про поставки західної зброї Україні. Наприклад, російські медіа поширювали новини, що начебто на Сполучені Штати чекає «похмуре майбутнє» через «катастрофічно спустошені військові склади» американської армії після військової допомоги Україні. Пропагандисти стверджували, що США «не зможуть відновити свої запаси щонайменше п’ять років». Однак ці твердження маніпулятивні, адже агітпроп вирвав із контексту цитати з аналітичної публікації Центру стратегічних та міжнародних досліджень США (CSIS) та намагався видати бажане за дійсне. На відновлення обсягів певних видів озброєння справді потрібен тривалий час, однак, як кажуть аналітики, більшістю категорій озброєнь та боєприпасів США можуть допомагати Україні ще довго. Тобто жодних «загроз національній безпеці» США немає. Також пропагандисти маніпулювали цитатами німецького політика Гауке Шульца. Нібито він сказав, що Німеччина ніколи не передасть Україні винищувачі Tornado, оскільки вони захищають Німеччину та не мають стати причиною для війни з Росією. Мовляв, винищувачі в Україні використовуватимуть неналежним чином. Проте виявилося, що Гауке Шульц — представник проросійської німецької партії Die Linke. Він не має мандата, не балотується на рівні федеральної землі, федерації чи органів ЄС. Шульц не має жодного стосунку до прийняття рішень щодо постачання озброєння Україні. Додати «зради» від західних партнерів мали й пропагандистські фейки, що Данія пошкодувала про надання Україні гаубиць Ceasar. Мовляв, тепер країна залишилася без озброєння, на яке чекала дуже довго і яке б мало становити оборонну основу країни. Насправді ж за офіційну позицію Данії агітпроп видавав спотворену цитату коментаря військового аналітика Крістіана Крістенсена данському виданню Berlingske. Крістенсен справді висловив занепокоєння з приводу того, що заміну 19 гаубицям Caesar знайти буде нелегко через реалії сучасного ринку зброї. Однак це не означає, що рішення данського уряду є помилкою і що Данія «шкодує» про нього.

Генеральний секретар НАТО Єнс Столтенберг у промові на Давоському форумі наголосив, що Україна потребує значного збільшення постачання озброєння у ключовий момент війни. На ці слова проросійські телеграм-канали зреагували меседжем, що «у 2023 році в Україні помре дуже багато людей». У такий спосіб агітпроп підживлює наративи, що західна воєнна допомога «насправді» лише продовжує війну і збільшує кількість жертв.

Крім того, цього тижня російська пропаганда прозвітувала про свої «досягнення». Буцімто росіяни знищили знищили чотири американські бронемашини Bradley і танк М1 Abrams. Власне, пропагандистів не бентежить, що цієї зброї в України ще немає. США справді висловили наміри передати це озброєння Україні, однак поставити його ще не встигли.

Протягом тижня агітпроп підживлював наративи про «переслідування» церкви Московського патріархату в Україні. Мовляв, в Україні «катастрофічна» ситуація з церквою Московського патріархату. Ба більше, Росія ініціювала скликання Радбезу ООН нібито через «утиски» церкви Московського патріархату, яку називає «єдиною канонічною православною церквою в Україні». Водночас іще до початку засідання Радбезу в церкві Московського патріархату заперечили прохання про допомогу в захисті своїх прав. Кажуть, що не зверталися до жодної держави, тим паче до тієї, яка вчинила збройний напад на Україну. Разом із тим проросійські телеграм-канали поширювали повідомлення, що людям платитимуть за участь у святковому богослужінні Православної церкви України на Водохреще. У дописах було й відео за участю намісника Києво-Печерської лаври Павла, на якому він називав Патріарха Філарета «розкольником», а очільника ПЦУ митрополита Епіфанія — «самосвятом». Також він розповідав, що Свято-Успенський собор «віддали» ПЦУ для проведення святкового богослужіння. Нібито туди будуть «спеціально» звозити людей з усієї України й платитимуть за участь у літургії. Зрештою через ці висловлювання митрополита церкви Московського патріархату Павла відкрили кримінальне провадження за фактом розпалювання релігійної ворожнечі. Крім того, в соціальних мережах і в телеграм-каналах, які транслюють прокремлівську риторику, пропагандисти розповідали, що Україна хоче знищити православ’я та пропагує язичництво. Насправді Конституція України гарантує українцям свободу світогляду і віросповідання. Церква й релігійні організації в Україні відокремлені від держави, однак це не дає права представникам будь-якої релігії порушувати закон.

Візуалізації: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY