detector.media
Ярослав Зубченко
«Детектор медіа»
29.01.2023 21:46
Пішов із життя Дмитро Павличко
Пішов із життя Дмитро Павличко
Український поет помер у віці 93 років

Герой України, шістдесятник, поет, перекладач, співавтор Декларації про державний суверенітет України помер увечері 29 січня 2023 року. Про це повідомляє «Суспільне Новини» з посиланням на допис у фейсбуці Михайла Сидоржевського, Голови Національної спілки письменників України.

Дмитро Павличко був автором понад десятка поетичних збірок, зокрема, йому належить вірш «Два кольори». Крім цього, Павличко був перекладачам, наприклад, вперше видав українською повне зібрання творів Шекспіра. 

Також Дмитро Павличко тричі обирався народним депутатом Верховної Ради, де у 1990-1994 роках очолював комісію із закордонних справ. Саме йому належить так звана «доктрина Павличка» — прагнення України стати позаблоковою та нейтральною державою. Пізніше був послом України у Словаччині та Польщі. 

У 1944 році гестапівці розстріляли брата майбутнього поета, тож він вирішив приєднатися до УПА. За що у 1945-1946 роках був ув’язнений.

Як громадський діяч, Павличко був першим головою Товариства української мови імені Тараса Шевченка, одним зі засновників Демократичної партії України і Народного Руху України. До 2011 році очолював Українську всесвітню координаційну раду.

У 2004 році отримав звання Героя України.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY