detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
28.01.2023 16:58
Американець Григорій Степанець пожертвував двом українським університетам по 2 мільйони доларів
Американець Григорій Степанець пожертвував двом українським університетам по 2 мільйони доларів
Києво-Могилянська академія та Український католицький університет підтвердили інформацію про отримання спадку Григорія Степанця.

Національний університет «Києво-Могилянська академія» та Український католицький університет у Львові отримали спадок американця українського походження Григорія Степанця — по два мільйони доларів. Про це повідомила народна депутатка, голова підкомітету з питань вищої освіти Юлія Гришина у телеграмі.

«Для обох навчальних закладів така пожертва стала несподіванкою. Жодних контактів з цим благодійником українського походження за його життя університети не мали. Навіть про існування такої людини не знали, тому і були здивовані його наміром віддати частину власних грошей саме на потреби цих університетів», — написала нардепка. 

Як розповіла проректорка УКУ Наталія Климовська в коментарі для видання Zaxid.net, в університеті довідалися про пожертву наприкінці 2022 року, коли УКУ написала юридична компанія, що займалася розпорядком спадку. За словами проректорки, спершу це сприйняли як жарт.

«Ми вдячні Григорієві Степанцю. Хочемо зв'язатися з його донькою, щоб більше дізнатися про нього, можливо, він мав своє бачення щодо використання грошей. Зараз ми працюємо з різними програмами, які необхідні в часі війни, шукаємо кошти на гуманітарні програми», — зазначила Климовська.

Наразі адміністрація УКУ формує пропозиції, як використати кошти. Їх згодом розгляне наглядова рада закладу.

Пресслужба Києво-Могилянської академії також підтвердила інформацію про дарування закладу двох мільйонів доларів. Юридична служба наразі займається питанням отримання коштів.

У коментарі для видання «Твоє місто» у пресслужбі академії також зазначили про плани запросити родину Григорія Степанця в університет.

Як відомо, ще 1 мільйон доларів отримав головнокомандувач ЗСУ Валерій Залужний. Він передав кошти на потреби української армії.

Григорій Степанець — уродженець Вінниці. Мав ступінь магістра з математики,  хімії, а також ступінь кандидата наук з фізичної хімії. У 1989 році він переїхав до США, де працював у Microsoft розробником програмного забезпечення. Григорій Степанець помер 24 жовтня 2022 року. Після цього з'ясувалося, що чоловік пожертвував усі свої кошти.

Нагадаємо, в інтер'ю для «ДМ» юристка Юлія Панура розповіла про нові «волонтерські» закони, які мають полегшити роботу благодійникам, що досі збирали гроші на власні банківські рахунки для волонтерської допомоги.

Фото: сайт УКУ

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY