detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
27.01.2023 20:45
Cуд у Фінляндії визнав журналістів винними за розкриття таємниць у матеріалі про розвідку
Cуд у Фінляндії визнав журналістів винними за розкриття таємниць у матеріалі про розвідку
Суд визначив головним відповідальним автором журналіста Туомо Піетіляйня, який опублікував статтю про розвідку в 2017 році.

Гельсінський окружний суд визнав винними в розкритті таємної інформації двох журналістів газети Helsingin Sanomat. У 2017 році вони опублікували статтю про розвідку. Про це повідомила «Європейська правда» з посиланням на Helsingin Sanomat та Yle.

Суд визначив головним відповідальним автором журналіста Туомо Піетіляйня та зобов'язав його сплатити 50 так званих денних штрафів. Вони вираховуються за формулою залежно від місячного доходу людини. 

Співавторку статті Лауру Халмінен, яка відігравала другорядну роль у створенні матеріалу, не покарали через те, що та намагалася з’ясувати правомірність публікації всього, що ввійшло до статті.

Натомість звинувачення зняли з керівника автора статті Калле Сільфверберга. Його безпосередню причетність до розголошення таємниць розвідки не встановили. 

Також суд зобов’язав видання забрати публікацію із сайту. 

Як пишуть видання, спершу прокурор вимагав для всіх трьох учасників умовний термін ув’язнення. Водночас кримінальний кодекс за статтями звинувачення передбачає покарання від чотирьох місяців до чотирьох років позбавлення волі. 

Журналісти не визнали своєї провини, а також наголосили, що не самі ухвалювали рішення про публікацію матеріалу. 

Однак суд таки вирішив, що автори мають бути відповідальні за законність матеріалу та зобов'язані розуміти чутливість теми. Окрім цього, було враховано й те, що оприлюднені таємні деталі не викривають проблем або зловживання.

Суд врахував як пом’якшувальний фактор особливий статус видання, тривалий розгляд справи та її публічність, а також думку Європейського суду з прав людини з приводу того, що серйозні вироки проти журналістів у зв’язку з їхньою професійною діяльністю прийнятні лише в особливих обставинах. 

Нагадаємо, у 2017 році фінська газета Helsingin Sanomat опублікувала секретні дані воєнної розвідки. У статті використали секретні матеріали Оборонних сил 2010 і 2004 років. Через це у Фінляндії порушили кримінальну справу.

Пізніше в будинку фінської журналістки Лаури Халмінен, яка опублікувала секретні дані розвідки, провели обшук. Він тривав близько чотирьох годин. Тоді правоохоронці вилучили ноутбук, мобільний телефон, планшет і кілька флеш-накопичувачів.

Фото: Helsinki Times

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY