detector.media
25.01.2023 17:01
Єрмак про реєстр олігархів: Буде обов’язково, але сьогодні є й інші пріоритети
Єрмак про реєстр олігархів: Буде обов’язково, але сьогодні є й інші пріоритети
Андрій Єрмак: Плани президента та нашої команди щодо боротьби з олігархами не змінились.

Голова Офісу президента Андрій Єрмак в інтерв’ю «Forbes Україна» заявив, що плани влади «щодо боротьби з олігархами не змінились», реєстр олігархів обов’язково запрацює.

За словами Єрмака, «боротьба з олігархами є дуже важливою», але сьогодні є й інші пріоритети, у яких більш жорсткі часові рамки.

«Додам, що для наших стратегічних партнерів боротьба з олігархами дуже важлива. Вони бачать, що можуть разом із нами зробити дві історичні перемоги в України: у війні з Росією та у війні з олігархічною системою», — каже Єрмак.

Голова ОП назвав олігархічну систему «причиною багатьох бід України», а її руйнування — метою влади.

«Щоб мене правильно зрозуміли — ми підтримуємо та вболіваємо за український великий бізнес, він є надбанням країни. Але коли бізнесгрупи прагнуть політичного впливу, купують депутатів, політичні партії, впливають на судову систему — це зло», — каже Єрмак.

5 листопада 2021 року президент України Володимир Зеленський підписав ухвалений Верховною Радою закон про олігархів. 

29 червня 2022 року Зеленський ввів у дію рішення РНБО про створення реєстру олігархів. РНБО вже підготувала технологічний майданчик для роботи реєстру олігархів на базі системи СОТА.

Згідно із законом, олігархами вважатимуться громадяни, які одночасно відповідатимуть таким ознакам:

Особам, яких визнали олігархами, забороняється здійснювати внески (прямо або опосередковано через інших осіб) на підтримку політичних партій, фінансувати будь-яку політичну агітацію або проведення мітингів і демонстрацій з політичними гаслами, бути покупцем (бенефіціаром покупця) при приватизації великих об'єктів.

Виключити особу з реєстру олігархів може РНБО на підставі заяви особи, включеної до реєстру, якщо вона буде відповідати менше, ніж трьом критеріям, які визначені цим законом.

11 липня український бізнесмен Рінат Ахметов повідомив, що його інвестиційна компанія SCM виходить з медійного бізнесу.

Ахметов повідомив, що «Медіа Група Україна» відмовиться на користь держави від усіх ефірних і супутникових телевізійних ліцензій каналів і від ліцензій друкованих медіа в Україні, а також припинить діяльність онлайн-медіа МГУ.

Ахметов зазначив, що таке рішення є вимушеним і продиктоване антиолігархічним законом, який набирає чинності.

9 червня голова Нацагентства з питань запобігання корупції Олександр Новіков заявив, що створення реєстру олігархів не є актуальним. На його думку, олігархи втратили центри головного впливу, тобто бізнес (наприклад, телеканали). Разом із тим Олексій Данілов повідомив, що РНБО у травні провела засідання, під час якого проголосувала за положення про реєстр олігархів.

Фото: пресслужба президента України

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY