detector.media
25.01.2023 15:30
Готівка або картки, що краще?
Готівка або картки, що краще?

Що зручніше — банківська картка чи готівка? У нинішніх реаліях питання ще актуальніше, ніж раніше.

Так, сьогодні важко знайти в Україні людину, яка не мала б банківської картки. І, начебто вона зручніша в обігу — розплачуватися нею швидше і різні бонуси можна на неї отримувати. Навіть позичити трохи грошей https://mycredit.ua/ua/ можна, якщо маєш із собою карту, причому —  не виходячи з магазину.

Проте від готівки люди не відмовляються. У чому ж переваги карток та готівки?

Банківська картка займає менше місця. Скажете, незначна перевага? Так, — якщо вам не доводиться носити з собою велику суму, та ще й у дрібних купюрах.

Ось це важливо. На розрахунок картою, особливо безконтактною, часу потрібно у кілька разів менше, ніж при розрахунку готівкою. І нема потреби носити із собою дрібницю.

Картою не заплатиш за пучок кропу бабусі, що сидить на узбіччі. Як правило, нею не можна розрахуватися на ринку. Мало того, ви будете здивовані, але є ще (і зовсім не маленькі) магазини, які торгують лише за розрахунок готівки. Причому не десь «у глухомані», а у великих містах країни.

З картою добре поки що є електроенергія та інтернет. Але під час війни українці весь час стикаються із ситуацією, коли немає або того чи іншого. "Прильоти", влучення, планові відключення, аварійні відключення... З цим ми живемо.

Так багато магазинів останнім часом встановили у себе автономне енергозабезпечення. Але у маленькій крамничці встановлювати генератор невигідно. Справа навіть не в вартості електроенергії, просто разові витрати дуже великі. Тож невеликі магазинчики під час відключень торгують лише за готівку.

Але і там, де є власний генератор, розрахуватися картою не завжди можливо, просто тому, що не завжди є інтернет-зв'язок. Доводиться діставати готівку.

При цьому бувають і зовсім «нещасні випадки», коли система зависає після того, як надіслано запит. Тоді всім у черзі доводиться чекати, бо невідомо, чи пройшов платіж, чи не пройшов.

Готівка має ще одну важливу перевагу, про яку багато хто не здогадується. Розраховуючись карткою, ми більше витрачаємо. Це не вигадка, такий результат статистичних досліджень у Європі та США. Секрет феномена простий — готівку людина сприймає як реальну цінність, безготівкові гроші — як щось абстрактне, невідчутне, ефемерне. Це покупець добре відчуває, розплачуючись на касі.

Крім того, маючи з собою лише готівку, простіше економити — збираючись у магазин, потрібно класти в гаманець лише ту суму, якої достатньо для планових покупок.

Фото: Jack Sem/Flickr

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY