detector.media
25.01.2023 11:53
Зеленський розширив санкції щодо Новинського та ієрархів УПЦ МП
Зеленський розширив санкції щодо Новинського та ієрархів УПЦ МП
Розширений перелік санкцій запроваджений строком на п’ять років.

Президент Володимир Зеленський розширив санкції проти бізнесмена, екснардепа Вадима Новинського, намісника Києво-Печерської Лаври Павла та інших ієрархів УПЦ МП. Відповідний указ  №43/2023 опублікований Офісом президента.

«Увести в дію рішення Ради національної безпеки і оборони України від 24 січня 2023 року "Про внесення змін до персональних спеціальних економічних та інших обмежувальних заходів (санкцій)"», —  говориться у документі.

Окрім Новинського та митрополита Павла, санкції запроваджені проти «митрополита Сімферопольського і Кримського Руської православної церкви» Ростислава Швеця, «єпископа Бахчисарайського, вікарія Сімферопольської єпархії Руської православної церкви» Костянтина Чернишова, «єпископа Джанкойського і Роздольненського Руської православної церкви, керуючого Джанкойською єпархією» Олександра Овсяннікова, «архієпископа Ровеньківського і Свердловського Руської православної церкви» Олександра Таранова, митрополита Ізюмського і Куп’янського Української православної церкви Олега Іванова, єпископа Роменського і Буринського Української православної церкви Олексія Маслєннікова, «єпископа Коктебельського Руської православної церкви, вікарія Феодосійської єпархії» В’ячеслава Опанасенка та керуючого Феодосійською єпархією Української православної церкви, митрополита Платона (Володимира Удовенка).

Санкції запроваджені строком на п’ять років, вони передбачають блокування активів, обмеження торговельних операцій, заборону участі у приватизації, заборону на виведення капіталів за межі України позбавлення державних нагород України та ін.  

Серед санкційних новацій: повна або часткова заборона вчинення правочинів щодо цінних паперів, емітентами яких є підсанкційні особи; припинення культурних обмінів, наукового співробітництва, освітніх та спортивних контактів, розважальних програм з іноземними державами та іноземними юридичними особами.

1 грудня 2022 року РНБО запровадила санкції щодо митрополита Павла (Лебедя) та екснардепа Новинського, а також низки представників УПЦ МП.

Нагадаємо, екснардеп Новинський до початку повномасштабної війни вважався одним із найбагатших бізнесменів України. Санкції щодо Новинського можуть вдарити по УПЦ МП, адже бізнесмен є одним із головних меценатів цієї церкви.

У 2021 році Smart Holding Новинського вів перемовини щодо купівлі телеканалу «Наш».

1 грудня президент Зеленський доручив уряду внести до Верховної Ради законопроєкт про неможливість роботи в Україні релігійних організацій, пов'язаних із центрами впливу в Росії.  Також президент ввів у дію персональні санкції щодо деяких представників цих релігійних організацій.

У листопаді СБУ провела масштабні обшуки у церквах та монастирях УПЦ МП по всій Україні. Правоохоронці виявили велику кількість антиукраїнських матеріалів, пропагандистської літератури, документи, які підтверджують наявність російського громадянства у керівництва єпархіальних структур.

Читайте також:

Російська православна церква представлена в Україні своєю самоврядною частиною, яка має назву Українська православна церква (Московського патріархату).

Після надання у 2019 році автокефалії Київській митрополії у складі Константинопольського патріархату Вселенський патріарх Варфоломій заявив, що з канонічної точки зору УПЦ (МП) в Україні більше не існує. 

Також у Константинополі вже не вважають митрополита Онуфрія «митрополитом Київським». Патріарх Варфоломій вважає єдиною канонічною автокефальною церквою на території України Православну церкву України на чолі з митрополитом Київським Епіфанієм.

РПЦ не визнає відповідне рішення Константинопольського патріархату.

У лютому 2022 року митрополит Онуфрій засудив війну Росії проти України та вимагав припинити її. Митрополит звертався до Кирила, щоб той попросив Путіна припинити війну.

Очільник РПЦ навпаки ж публічно підтримав російську агресію, де-факто благословивши військових армії Росії на війну проти України.

На соборі у Києві 27 квітня 2022 року УПЦ МП формально прибрала зі свого статуту всі згадки про зв'язок з РПЦ.

Скриншот відео: LBTV/YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY