detector.media
Вікторія Наместнік
Ульяна Гуляєва
«Детектор медіа»
25.01.2023 19:00
Всі проти Зеленського, милосердні росіяни, втрачена боєздатність України. Огляд російської дезінформації за 10–16 січня 2023 року
Всі проти Зеленського, милосердні росіяни, втрачена боєздатність України. Огляд російської дезінформації за 10–16 січня 2023 року
Впродовж тижня агітпроп поширював фейки і маніпуляції, що Володимир Зеленський втратив довіру в Україні й за кордоном, що нові поставки зброї Україні не змінять ситуацію на фронті, а Росія не завдає ударів по цивільних.

In English

Починаючи з 24 лютого «Детектор медіа» моніторить український сегмент соцмереж та у щоденному режимі документує хроніку російської дезінформації навколо військового наступу Росії на Україну. Нещодавно ми почали робити також щотижневі огляди. За тиждень із 10 по 16 січня 2023 року аналітикині й аналітики «Детектора медіа» зафіксували більше п’ятдесяти фейків, меседжів та маніпуляцій російської пропаганди. Цього тижня агітпроп поширював чергові фейки про українського президента, розповідав про російську армію, яка «не б’є по цивільних», та дискредитував українське військо.

Читайте огляди російської дезінформації за попередні тижні: 26 вересня — 2 жовтня; 3–9 жовтня, 1017 жовтня, 1724 жовтня, 2431 жовтня, 31 жовтня — 6 листопада, 714 листопада, 1421 листопада, 2128 листопада, 28 листопада — 4 грудня, 512 грудня., 1219 грудня, 1926 грудня, 29 січня, а також підсумковий текст за десять місяців великої війни.

Упродовж тижня російські пропагандисти поширювали дезінформацію, щоб дискредитувати президента Володимира Зеленського. Зокрема, агітпроп писав, що стосунки Зеленського й української армії погіршилися через постійні поразки. Буцімто через це Зеленський неабияк невдоволений. Також у повідомленнях додавали, що Зеленський втрачає свій авторитет і владу. Однак жодних доказів агітпроп не наводив і не пояснював, про які поразки йдеться. Також поширювали меседжі, які підживлюють наратив, що Володимир Зеленський — маріонетка Заходу. Зокрема, писали, що Зеленський нібито міг би припинити війну ще в лютому. Буцімто він міг провести перемовини з Путіним під час Олімпіади в Пекіні й війна не почалася б. Але «колективний Захід» начебто заборонив Зеленському їхати до Пекіна, оскільки «мав на Україну власні плани». Російська пропаганда із самого початку намагається перекласти відповідальність за війну на Україну та її керівництво, ба більше — заперечує, що взагалі напала на Україну.

Для висміювання Володимира Зеленського поширювали повідомлення про фейкові графіті, буцімто зроблені в різних європейських містах. Нібито на графіті у Нью-Йорку намалювали Зеленського як сарану, яка «харчується» з американського бюджету. У Берліні Зеленського нібито зобразили у вигляді прища. У Мілані нібито встановили скульптуру «ніс Зеленського», бо вона нагадує про «наркоманію» українського президента. Цю тактику пропагандисти використовують не вперше. Раніше з цією метою використовували фейкові обкладинки сатиричних журналів Charlie Hebdo, El Jueves, Titanic тощо. Такі фейки поширюють, щоби створити видимість, що як українці, так і іноземці не сприймають серйозно українського президента.

Цього тижня агітпроп намагався нівелювати результати влучання російської ракети у багатоповерховий будинок у Дніпрі 14 січня, внаслідок якого 46 людей загинули, 80 отримали поранення, без житла залишилися сотні сімей. Пропагандисти висували численні версії, що мали єдину мету — приховати черговий воєнний злочин російської армії. Для цього поширювали меседжі, що Росія не б’є по мирних жителях. Мовляв, у будинок влучила ракета української системи протиповітряної оборони. Також пропагандисти писали, що жертв цієї трагедії Україна «поміняє» на новітні танки та іншу допомогу від Заходу. Мовляв, Україна емоційно тиснутиме й апелюватиме до кількості жертв, щоб випросити нову зброю.

Разом із тим, в одному з пропагандистських телеграм-каналів 14 січня під час повітряної тривоги з’явилося повідомлення, що в небі над Україною на той момент було 80 ракет. У дописі йшлося, що не всі вони влучатимуть в інфраструктурні об’єкти. Тобто пропагандисти припускали, що будуть жертви серед цивільних. Дещо пізніше агітпроп писав, що нібито трагедію в Дніпрі Україна використовує для відвернення уваги від прориву лінії оборони. Мовляв, весь інфопростір сповнений кадрів зруйнованого будинку в Дніпрі, аби змістити акценти й приховати реальну ситуацію на Бахмутському напрямку, зокрема в Соледарі. Попри те, що події в Бахмуті й Соледарі не приховували. Зокрема, Міністерство оборони в черговому зведенні повідомило, що в цих населених пунктах ведуться тяжкі бої, й українські воїни успішно відбивають атаки «і вдень, і вночі».

Насправді російська армія регулярно обстрілює українські міста. Майже щоразу після таких обстрілів пропагандисти намагаються дискредитувати українську армію, поширюючи фейки і меседжі, що це саме українські військові винні в загибелі мирних людей, руйнуванні будинків, лікарень, торгових центрів, садочків тощо. Наприклад, такі ж меседжі постійно поширюють щодо обстрілів Херсона. Мовляв, українські військові хаотично обстрілюють Херсон. Нібито українська армія для цього використовує «мобільні мінометні групи», а російська армія до обстрілів не має жодного стосунку.

Впродовж тижня агітпроп також поширював фейки і маніпуляції, що підживлюють наратив, що Україна — слабка держава, й маніпулював темою постачання західної зброї Україні. Наприклад, писали, нібито Україна стала лабораторією для випробувань західної зброї. Для поширення цієї маніпуляції пропагандисти за допомогою графічного редактора спотворили оригінальну назву матеріалу «How Ukraine became a testbed for Western weapons and battlefield innovation» — «Як Україна стала місцем випробувань для західної зброї та інновацій на полі бою», замінивши «місце випробувань» на «лабораторію». У матеріалі справді йдеться, що Україна випробовує новітні зразки озброєння, й інші держави можуть визначити її ефективність. На противагу цьому автори статті розповідають, як винахідлива українська армія експлуатує та лагодить зброю. Тобто вороги спотворили контекст усього матеріалу та виділили тези, вигідні пропаганді.

Писав агітпроп і про те, що Польща має намір передати Україні німецькі танки Leopard. Агітпроп назвав це «театральною постановкою», яка ні на що не вплине. Мовляв, вирішальної переваги Україні ці танки не дадуть. Буцімто, це лише демонстрація підтримки України. Схожу тактику агітпроп використовував і раніше, зокрема щодо танків, наданих Північною Македонією, американських РСЗВ HIMARS та турецьких безпілотників «Байрактар».

У такий спосіб російська пропаганда намагається діяти на випередження й використовує тактику знецінення після будь-яких повідомлень про надання нової зброї Україні. Такі ж меседжі поширюють і щодо системи ППО Patriot, яку планують передати США. Мовляв, одна установка не впорається з великою кількістю російських ракет, тож суттєвих змін у захисті від обстрілів не буде (насправді в батареї, яку мають намір передати Україні, шість — вісім установок).

За словами пропагандистів, Захід використовує Україну задля знищення Росії. Російські медіа поширюють цей меседж, щоб виправдати агресію проти України, адже нібито вона загрожує російській державності. Насправді ж на державність Росії ніхто не зазіхав і не зазіхає, а Україна відповідає на російську агресію, щоб відстояти власний суверенітет і повернути окуповані території.

За версією агітпропу, українська армія втрачає свою боєздатність, адже військо нібито вже виснажене й більшість людей не витримує випробувань воєнними реаліями. Для просування цього меседжу пропагандисти спотворили цитату заступниці міністра оборони Ганни Маляр. Насправді вона розповідала про складну ситуацію в Соледарі Донецької області та як українська армія чинить опір окупантам. Однак те, що ЗСУ різко втрачають боєздатність, не йшлося. У такий спосіб росіяни намагаються дестабілізувати ситуацію в українському суспільстві через емоційний тиск. Підсилити панічні настрої намагались, закидаючи в інфопростір України меседж про наступ із Білорусі. Нібито західні області України масово готуються до оборони — поблизу кордону риють окопи й мінують території. Також буцімто в Україні визнали ефективність російських кібератак. Мовляв, про це повідомив заступник голови Державної служби спеціального зв’язку та захисту інформації України Віктор Жора виданню Politico. У цьому випадку агітпроп також спирався на вирвані з контексту фрази та придумані цитати. Насправді в матеріалі видання Politico йдеться, що такі атаки також мають вважатися воєнними злочинами, оскільки націлені на критичну та цивільну інфраструктуру України. Водночас і в СБУ, і в Держспецзв’язку повідомили, що за час повномасштабної війни російські хакери так і не досягли стратегічних цілей. Натомість українські фахівці збирають докази російських кібератак і передають інформацію про них до Міжнародного кримінального суду в Гаазі.

Також цього тижня колишній депутат проросійської партії «Опозиційна платформа — За життя» і кум російського президента Віктор Медведчук, якого Україна звинувачує в державній зраді й позбавила громадянства, опублікував статтю в російському виданні нібито про «анатомію» сучасного воєнного протистояння України та Росії. Також у матеріалі йдеться про роль Заходу в цій війні. У статті Медведчук просуває дезінформаційні меседжі, які відтворюють позицію російського агітпропу, зокрема:

— ЄС прагне створити собі колонії;

— Україна здобула незалежність без національно-визвольної боротьби;

— Україна почала просувати антиросійську пропаганду і це спричинило створення «двох Україн»;

— Україна пов’язана з Росією культурно та ментально;

— для закінчення війни Європа має врахувати інтереси Росії;

— українській політичній верхівці не потрібен мир.

Меседжі, висловлені Віктором Медведчуком, мають ту саму мету, що й російська пропаганда: виправдати агресію Росії в Україні; пояснити її так званою історичною справедливістю; створити видимість, що Україна без Росії та її культури не є повноцінною; знецінити боротьбу українського народу за свою державність.

Візуалізації: Наталія Лобач

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY