detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
24.01.2023 20:03
Щонайменше 15 кримських журналістів стали жертвами переслідувань Росії
Щонайменше 15 кримських журналістів стали жертвами переслідувань Росії
Окупанти переслідують громадянських журналістів за справами, сфабрикованими за терористичними статтями або статтями про зберігання зброї чи вибухівки.

Після початку повномасштабного російського вторгнення Росія ув'язнила щонайменше 15 кримських журналістів і блогерів. Про це йдеться в дослідженні Кримської правозахисної групи.

Окупаційна влада переслідує громадянських журналістів за справами, сфабрикованими за терористичними статтями або статтями про зберігання зброї чи вибухівки. Серед ув'язнених кримських журналістів  — Олексій Бессарабов, Владислав Єсипенко, Сейран Салієв, Марлен (Сулейман) Асанов, Тимур Ібрагімов, Сервер Мустафаєв, Осман Аріфмеметов, Ремзі Бекіров, Руслан Сулейманов, Рустем Шейхалієв, Амет Сулейманов, Асан Ахтемов, Ірина Данилович, Вілен Темер’янов та Ернес Аметов.

Як написала дослідниця Ірина Сєдова, російські силовики затримують не лише публічних людей, а й пересічних громадян. Через публікації в соціальних мережах або ж розмови з колегами, в яких вони висловлювали свої погляди.

«Для цього активно використовують нову статтю адмінкодексу Росії, що забороняє дискредитацію армії РФ. Поки що нам відомо про щонайменше 200 адміністративних справ "за дискредитацію російської армії проти кримчан, які були відкриті за минулий рік"», — розповіла дослідниця.

Окрім цього, людей штрафують та навіть кидають за ґрати за те, що вони співають українські пісні на вулиці.

«Ми зафіксували випадки, коли за гасло "Слава Україні! Героям слава!" людина отримала штраф 50 тисяч рублів. А за пісню "Ой у лузі червона калина" оштрафували одразу шістьох кримських татар, ще один одержав 15 днів арешту. За співи на вулиці гімну України одна людина також була заарештована на 13 діб», — зазначила Сєдова.

Нагадаємо, у звіті делегації письменників і журналістів з Американського PEN йдеться про те, що з 2014 року російська влада вжила різноманітних заходів для викорінення української та кримськотатарської культури. Окупанти ув’язнили 162 українських журналістів, активістів, письменників, 103 з яких — кримські татари, та незаконно утримують їх на території Криму. Серед ув’язнених зокрема український журналіст Владислав Єсипенко, лавреат PEN/Barbey Freedom to Write Award 2022.

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY