detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
24.01.2023 17:38
Стали відомі номінанти на «Оскар»-2023
Стали відомі номінанти на «Оскар»-2023
Кінокартина «Будинок зі скалок» данського режисера Сімона Леренга Вільмонта, що потрапила у номінацію «Найкращий документальний фільм», має кілька нагород міжнародних фестивалів.

У вівторок, 24 січня, відбулась презентація номінацій Американської кіноакадемії, в процесі якої були оголошені претенденти на премію «Оскар»-2023. Ведучими презентації стали британський актор, музикант і активіст Різ Ахмед і американська акторка Еллісон Вільямс.

У категорії «Найкращий документальний фільм» — п’ять стрічок, зокрема «Будинок зі скалок» данського режисера Сімона Леренга Вільмонта. Фільм виробництва Данії, Фінляндії, Швеції та України розповідає про дітей на охопленому війною Донбасі. Другий режисер та продюсер картини — журналіст Азад Сафаров, співпродюсерки — Дар'я Бассель та Вікторія Хоменко. Фільм знімали за участі співзасновниці та голови правління фонду «Голоси дітей» Олени Розвадовської. Ще одна стрічка, що змагатиметься за «Оскар» у категорії «Найкращий документальний фільм»,  — «Навальний» канадського режисера Деніела Рохера.  

Найкращий фільм:

Найкращий режисер:

Найкращий актор:

Найкраща акторка:

Найкращий адаптований сценарій:

Найкращий оригінальний сценарій:

Найкраща акторка другого плану:

Найкращий актор другого плану:

Найкращий звук:

Найкращий дизайн костюмів:

Найкращий документальний фільм:

Найкращий фільм іноземною мовою:

Найкращий ігровий короткометражний фільм:

Церемонія вручення кінопремії «Оскар» відбудеться 12 березня у Лос-Анджелесі. Захід транслюватиме канал ABC у більш ніж 200 країнах світу. Цю значну для світу кіно подію присвятять не лише нагородженню творців найкращих фільмів, але й відзначенню 95-річчя премії «Оскар».

Ведучим цьогорічної церемонії буде актор Джиммі Кіммел, який вже виступав у такій ролі під час вручення оскарівських статуеток у 2017 та 2018 роках.

Нагадаємо, у грудні 2022-го стало відомо, що фільм «Будинок зі скалок» про українських дітей на Донбасі увійшов до короткого списку кінопремії «Оскар». Також «Детектор медіа» писав про те, що на минулорічному фестивалі «Санденс» ця картина була відзначена двома нагородами. Крім цього, «Будинок зі скалок» було номіновано на премію Європейської кіноакадемії.

Фото: скріншот відео / YouTube

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY