detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
24.01.2023 17:13
Більшість українців підтримують перейменування назв, пов'язаних з Росією та СРСР
Більшість українців підтримують перейменування назв, пов'язаних з Росією та СРСР
Підтримують дерусифікацію та декомунізацію назв більшість опитаних в усіх регіонах, крім півдня.

Близько 59% українців підтримують перейменування топонімів, назви яких пов’язані з Росією, Радянським Союзом та Російською імперією. Прихильників перейменування є більшість в усіх регіонах країни, окрім півдня.

Про це свідчать результати опитування, проведеного Фондом «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва.

Найбільше прихильників дерусифікації та декомунізації топонімів на заході країни — 83,6%. У центрі та на півдні їх 55,3% і 52,3% відповідно.

Південь став єдиним регіоном України, де прихильників перейменувань виявилось менше, ніж противників (22,8% проти 33,5%).

Водночас у всіх регіонах, окрім заходу, значна частина людей (20-28%) виявляє байдужість до теми перейменування топонімів.

Соціологи відзначають, що порівняно з 2020 роком у ставленні до перейменувань відбулися суттєві зрушення, адже тоді це питання було дуже суперечливим.

У 2020-му лише у західному регіоні переважала підтримка перейменувань (хоча і там майже третина була проти), а в решті регіонів громадяни переважно були противниками. До того ж, у 2020 році мова йшла тільки про перейменування топонімів, пов’язаних із комуністичними діячами.

Соціологи також відзначають кореляцію між мовою повсякденного спілкування та ставленням до перейменування топонімів. 

Серед україномовних респондентів 67% підтримують перейменування російських чи радянських топонімів і лише 7% виступають проти. Водночас серед російськомовних «за» висловилися лише 38%, тоді як 30% — проти.

Серед опитаних на півдні та сході україномовні громадяни також більш прихильно ставляться до перейменування, ніж російськомовні.

Як повідомляв «ДМ», за даними цього ж опитування, порівняно з 2020 роком також зросла кількість українців, які позитивно ставляться до розпаду СРСР та схвалюють державне рішення про засудження СРСР як комуністичного тоталітарного режиму. 

Фото: kyivcity.gov.ua

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY