detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
24.01.2023 11:17
У Києві пройде вечір пам'яті Геннадія Афанасьєва. Читатимуть його спогади з російського ув'язнення
У Києві пройде вечір пам'яті Геннадія Афанасьєва. Читатимуть його спогади з російського ув'язнення
Книга «Піднятися після падіння» описує перебування в російській в’язниці. Спогади Афанасьєва раніше публікували «Крим.Реалії».

У Києві 27 січня відбудеться читання книжки «Піднятися після падіння» громадського активіста, колишнього політв’язня Кремля, військовослужбовця Геннадія Афанасьєва, який у грудні загинув на рсоійсько-українській війні. Про це повідомляє Міністерство культури та інформаційної політики.

В основі книги — спогади про перебування в російській в’язниці, які у 2016–2018 роках публікувало видання «Крим.Реалії». 

«У книжці йдеться про те, що “піднятися після падіння можна, лише розірвавши ланцюги, що скували душу”. Афанасьєв розповів сувору правду про країну-ГУЛАГ, російський полон і про те, як, опинившись сам на сам із ворогом, знаходив у собі сили продовжувати боротьбу», — йдеться в повідомленні. 

Під час заходу будуть розповсюджені примірники книжки.

На заході будуть присутні друзі родини Афанасьєвих, представники громадської ініціативи «Крим SOS», Герой України експолонений Володимир Жемчугов, а також заступник міністра культури та інформаційної політики Тарас Шевченко і генеральний директор Музею Революції Гідності Ігор Пошивайло. 

Подія розпочнеться о 16:00 в Інформаційно-виставковому центрі Музею Майдану (майдан Незалежності, 2; 2-й поверх Будинку профспілок). Для участі в заході потрібно зареєструватися.

Геннадій Афанасьєв загинув 18 грудня в районі Золотарівки Луганської області.

Він пішов до військкомату у перший день повномасштабного вторгнення, служив у Збройних силах України.

У 2014 році Афанасьєва затримали у Криму російські окупанти. Він був одним з обвинувачених у справі так званих «терористів групи Сенцова». Його звільнили за обміном у 2016-му.

Геннадій Афанасьєв подав позов у Європейський суд із прав людини на російське правосуддя за катування, яких він зазнав у російських в’язницях. У лютому 2018 року ЄСПЛ зобов’язав Росію виплатити компенсацію Афанасьєву за нелюдські умови конвоювання.

Геннадій Афанасьєв писав для сайту «Крим. Реалії» у 2016-2018 роках.

30 грудня у Михайлівському Золотоверхому собор Києва відбулося прощання з Геннадієм Афанасьєвим. Його поховали у місті Вишневому на Київщині.

Фото: Ольга Афанасьєва/фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY