detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
23.01.2023 17:30
«Шок, який ми всі відчули»: на Берлінале-2023 відбудеться прем’єра документального фільму Шона Пенна і Аарона Кауфмана про Україну
«Шок, який ми всі відчули»: на Берлінале-2023 відбудеться прем’єра документального фільму Шона Пенна і Аарона Кауфмана про Україну
Кінокартину американських режисерів про російське вторгнення в Україну, Зеленського та дух спротиву українців покажуть поза конкурсом.

Спеціальною позаконкурсною подією цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю стане прем’єра документального фільму американських кінорежисерів Шона Пенна і Аарона Кауфмана «Суперсила» («Superpower»). Про це повідомляє фестиваль на своєму сайті.

Події минулого року, зокрема російське повномасштабне вторгнення в Україну, суттєво вплинули на життя людей, констатують організатори у своєму повідомленні. За їхніми словами, особливість прем’єри «Суперсили» у програмі Берлінале-2023 — у тому, що у кадрах цієї стрічки зафіксовано «шок, який ми всі відчули». Нагадаємо, Шон Пенн перебував в Україні 24 лютого 2022 року, коли росіяни розпочали вторгнення, зустрічався з першими особами держави, спілкувався з військовими і журналістами.

«Його документальний фільм, що починався як портрет президента Зеленського, став відзначенням духу людей та автопортретом митця, який служить ідеї», — йдеться в описі картини американських кінорежисерів.

Нагадаємо, минулого року Шон Пенн закликав бойкотувати «Оскар», якщо там не буде виступу Зеленського. Наприкінці березня Пенн приїхав на Львівщину, щоб налагодити роботу свого благодійного фонду в Україні. У Кракові режисер уклав гуманітарний контракт із мером Яцеком Майхровським, аби допомагати біженцям. У червні американський актор і кінорежисер знову приїхав в Україну, щоб продовжити роботу над своїм документальним фільмом. У листопаді 2022-го Пенн втретє за час повномасштабної війни відвідав Україну. Того разу він зокрема привіз до Києва статуетку «Оскар», яка залишиться в країні до перемоги над Росією. У серпні Шон Пенн був серед низки іноземних митців, яких президент Володимир Зеленський відзначив державними нагородами.

У вересні актору заборонили в'їзд до Росії.

Як повідомляв «Детектор медіа» раніше, у рамках цьогорічного Берлінського міжнародного кінофестивалю відбудеться світові прем’єри документального фільму режисерки Аліси Коваленко «Ми не згаснемо» і художнього повнометражного фільму «Ти мене любиш?» режисерки Тоні Ноябрьової. Крім цього, кінокартина «Залізні метелики» режисера Романа Любого демонструватиметься у конкурсній програмі Берлінале-2023 «Панорама». Поза конкурсом покажуть трейлер та перші три новели кіноальманаху «Війна очима тварин» українського продюсера Олега Кохана. Також під час цьогорічного кінофестивалю у Берліні пройде пітчинг ОМКФ, брати участь в якому зможуть команди проєктів українського або спільного з Україною виробництва. Після початку повномасштабного вторгнення Росії Берлінський міжнародний кінофестиваль засудив агресію РФ проти України, однак не підтримав заклики українських кінематографістів оголосити російському кіно бойкот.

Берлінале триватиме з 16 до 26 лютого 2023 року.

Фото: Офіс президента України

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY