detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
22.01.2023 12:50
Міноборони вважає, що інформація про закупівлю продуктів для військових за завищеними цінами є маніпуляцією і «вводить в оману»
Міноборони вважає, що інформація про закупівлю продуктів для військових за завищеними цінами є маніпуляцією і «вводить в оману»
Відомство вже звернулося до профільного комітету Верховної Ради для розслідування закупівель та готує матеріали в СБУ.

Міністерство оборони України вважає інформацію у ЗМІ про те, що відомство закуповує харчі для військових у 2-3 рази дорожче, ніж у магазинах, маніпуляцією. Міністерство обіцяє звернутися до СБУ. Про це йдеться в офіційній заяві Міноборони у фейсбуці.

«Відомості щодо змісту закупівель послуг харчування, які набули поширення в публічному просторі, розповсюджуються з ознаками навмисних маніпуляцій та вводять в оману. Міністр оборони Олексій Резніков вчора особисто звернувся до Голови Комітету Верховної Ради України з питань національної безпеки, оборони та розвідки Олександра Завітневича з проханням невідкладно провести засідання Комітету та заслухати вичерпну інформацію щодо порядку, обставин та результатів закупівлі послуги харчування військовослужбовців на 2023 рік за участі представників НАБУ та ДБР», — зазначили в заяві.

Наразі Міноборони готує матеріали до СБУ, аби провести розслідування. У відомстві додали, що міністерство сповідує принцип нульової толерантності до корупції.

«Стосовно процесу та результатів закупівель послуги харчування так само буде проведено внутрішню перевірку. У випадку виявлення порушень в діяльності посадових осіб Міноборони вони нестимуть відповідальність згідно закону», — написало відомство. 

Деталі мають оприлюднити після засідання комітету Ради.

Згодом постачальник продуктів Міноборони компанія ТОВ «Актив компані» заперечила звинувачення у завищенні цін і назвала викладену у ЗМІ інформацію маніпулятивною. Коментар пресслужби ТОВ «Актив компані» є у розпорядженні агенції «Укрінформ».

Коментуючи викладені у ЗМІ звинувачення щодо завищення цін на продукти харчування, зокрема, вартість яєць, компанія  повідомила наступне: «Під час проведення відповідної закупівлі, свої цінові пропозиції на розгляд МО надали більше 14 компаній та запропонували ціни від 151 грн. до 162 грн. за одиницю послуги. Ціна одиниці послуги за кожним з восьми договорів МО, в тому числі з ТОВ "Актив компані" у 2023 році, складає зараз 145,8 грн.  Сама послуга включає вартість одного комплекту продуктів за Каталогом з переліком продуктів більше 400 найменувань (що забезпечує повноцінним харчуванням одного військовослужбовця на добу) та доставку по всій території України, зокрема, і в зону бойових дій.  Відповідно до порядку застосування Каталогу продуктів харчування, МО замовляє комплекти продуктів харчування за Каталогом продуктів — це увесь перелік харчових продуктів, що входить до Каталогу продуктів, та закуповується як одне ціле. Крім того, у вартість Послуги також входить освіження (оновлення) фактично поставлених продуктів харчування, у яких спливає термін зберігання, шляхом їх заміни на аналогічні харчові продукти свіжого виробництва». 

Компанія заявила, що з викладених причин порівняння цін на окрему одиницю товару у будь-якому супермаркеті із вартістю у контракті є «неправильним та маніпулятивним».  У пресслужбі також заявили, що «ціна на послуги із забезпечення продуктами харчування фіксується на весь рік і не може бути збільшена у разі сезонного подорожчання тих чи інших продуктів». 

«З дати укладення договору ТОВ «Актив компані» не реалізувало жодне яйце за ціною 17 грн. Укладенню договору з Міноборони передувало проведення судового товарознавчого дослідження у ННЦ "ІСЕ ім. Засл. проф. М.С. Бокаріуса", згідно з яким ринкова ціна одного яйця становить 9 грн за шт», — говориться в заяві компанії

21 січня видання «Дзеркало тижня» опублікувало інформацію про те, що Міністерство оборони закуповує продукти для військових за цінами, значно вищими, ніж у магазинах Києва. 

Видання оприлюднило копію угоди вартістю 13,16 мільярда гривень, укладеної 23 грудня Міністерством оборони на послуги організації харчування у 2023 році військових частин, що знаходяться в Полтавській, Сумській, Київській, Житомирській, Чернігівській і Черкаській областях.

Для порівняння автори матеріалу обрали мережу магазинів «Сільпо» у спальному районі Києва. Ціни на продукти виявилися у 2-3 рази вищими.

Після цього керівництво Міноборони викликали на комітет Ради з питань національної безпеки, оборони та розвідки.

Фото: Міноборони/фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY