detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
21.01.2023 14:00
Зросла кількість українців, які позитивно оцінюють розпад Радянського Союзу
Зросла кількість українців, які позитивно оцінюють розпад Радянського Союзу
За даними опитування, 73% респондентів позитивно ставляться до розпаду СРСР.

Кількість українців, які позитивно ставляться до розпаду СРСР, зросла порівняно з 2020 роком. Про це свідчать результати опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва, проведені з 13 по 21 грудня 2022 року.

За даними опитування, 73% респондентів позитивно оцінюють розпад Радянського Союзу, ще 12% ставляться до події негативно, не визначилися — 15%.

Ще у 2020 році «сумували» за СРСР близько 32%, натомість 49% позитивно оцінювали його розпад. На півдні та сході негативна оцінка розпаду СРСР переважала.

«На Півдні та Сході України станом на 2020 рік були суттєві вікові відмінності. Серед молодших респондентів на Півдні та Сході було дещо більше позитивних оцінок розпаду СРСР, а також багато тих, хто не мав однозначної думки. Серед старшого ж покоління у Південному та Східному регіонах туга за СРСР була невимовною. Після початку повномасштабної війни ситуація змінилася. І хоча вікова динаміка збереглася (зокрема, на Півдні та Сході), загалом російські ракети послабили сум за Радянським Союзом», — проаналізував Фонд.

Окрім цього, соціологи з’ясували, що близько 73% українців схвалюють державне рішення про засудження СРСР як комуністичного тоталітарного режиму. Ця думка домінує в усіх регіонах України. У 2020 році лише близько третини громадян підтримували це рішення, ще третина — не схвалювала, а решта опитаних була байдужою до цього або ж не мала сформованого ставлення.

Більше половини опитаних українців відзначили, що напад Росії змусив переосмислити радянське минуле. Питання історичної пам’яті та відповідної державної політики є важливими для абсолютної більшості респондентів (80 %).

Крім того, дослідження торкнулося ставлення до подій Революції гідності 2013-2014 року. Більшість українців в усіх регіонах інтерпретують події на Майдані як справедливе повстання народу проти диктатури. У Фонді зазначили, що ще в серпні 2020 року загалом в Україні було близько 31% тих, кого російська пропаганда переконала в тому, що події на Майдані були «державним переворотом». Наразі цю тезу досі поділяють 12% респондентів.

Опитування Фонду «Демократичні ініціативи» імені Ілька Кучеріва проводилися  з 13 по 21 грудня 2022 року за стратифікованою багатоступеневою  вибіркою. Загалом у ньому взяли участь 2018 респондентів віком від 18 років. Теоретична похибка вибірки не перевищує 2,3%. 

Нагадаємо, за даними нещодавнього опитування Київського міжнародного інституту соціології, попри тиск і ракетний терор Росії, станом на грудень 2022 року 85% українців не готові йти на територіальні поступки агресору. 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY