detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
20.01.2023 16:34
Ювілейний кінофестиваль Docudays UA відбудеться 2-8 червня 2023 року
Ювілейний кінофестиваль Docudays UA відбудеться 2-8 червня 2023 року
Незабаром організатори Міжнародного фестивалю документального кіно про права людини оголосять open call для режисерів і режисерок.

Протягом 2-8 червня 2023 року в Україні відбудеться Міжнародний фестиваль документального кіно про права людини Docudays UA. Про це команда фестивалю повідомила на своєму сайті.

Цього року український кінофорум відзначатиме своє 20-річчя. За попередньою інформацією, фестиваль відбудеться у гібридному форматі (тобто частково онлайн), до якого організаторів вперше змусила вдатися епідемія коронавірусу.  

«Останній рік був украй важким випробуванням. Робити фестиваль довелося в умовах, коли ми втрачали дорогих нашому серцю людей, високопрофесійних і відданих справі колег/-жанок, з якими пройшли вогонь і воду, особливих друзів та подруг фестивалю, які захищали Україну і яких більше немає з нами.  Як би складно не було, ми рухаємося далі. Наше паливо —  любов наших глядачів/-ок до фестивалю. Цьогоріч у нас будуть плани «A», «B», «C». Стільки варіантів, скільки знадобиться. Є хороші новини й для українських режисерів/-ок: незабаром ми запускаємо опен-кол. Ми трохи сумуємо, що відпускаємо улюблений березень, але з надією дивимося у тепліший та, сподіваємося, приязніший до нас червень. У 2023-му говоритимемо про майбутнє й спільну візію, про міста та відбудову, про нашу перемогу», — коментує рішення організаторів і тематичний фокус цьогорічного фестивалю Вікторія Лещенко, програмна директорка Docudays UA.

Окрім кінопоказів, команда фестивалю готує низку заходів на правозахисну тематику, будуть обговорення після кіносеансів та презентація «Архіву війни» — проєкту, започаткованого у 2022 році.

Нагадаємо, від самого початку і 18 років поспіль Docudays UA проводили у Києві протягом останнього тижня березня. Минулого року через повномасштабне вторгнення Росії організаторам довелося скасувати традиційне проведення фестивалю навесні. Натомість стрічки національного конкурсу Docudays UA-2022 показали на Краківському кінофестивалі наприкінці травня – початку червня минулого року. Там же було оголошено переможницю національної програми Docu/Україна. Нею стала режисерка Єва Джишиашвілі зі своєю дебютною повнометражною кінокартиною «Плай».

11-13 листопада 2022 року команда фестивалю організувала кіновікенд «Надзвичайний стан» у київському кінотеатрі «Жовтень». До цієї програми увійшли фільми як українських, так і зарубіжних документалістів. Подивитися програму фільмів можна було й в онлайн-кінотеатрі Docuspace.

У грудні 2022-го «Детектор медіа» повідомляв про те, що Docudays UA запустив серію лекцій про тенденції сучасного кінопроцесу. Ці лекції можна переглянути в онлайн-кінотеатрі Docuspace безплатно.

Фото: Docudays UA / Facebook

  

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY