detector.media
Роман Мельник
«Детектор медіа»
20.01.2023 15:04
Книжкова спільнота України вимагає усунути росіянина з керівництва міжнародної федерації
Книжкова спільнота України вимагає усунути росіянина з керівництва міжнародної федерації
Віцепрезидентом Міжнародної ради з дитячої книги у вересні 2022-го обрали росіянина Дениса Безсонова, а обидві російські секції IBBY досі не засудили війну.

Представники української професійної книжкової спільноти вимагають відставки з посади віцепрезидента Міжнародної ради з дитячої та юнацької книги (IBBY) росіянина Дениса Безсонова та виключення з IBBY обох російських секцій, як досі не засудили агресію РФ проти України. Вони закликають українську секцію IBBY до активних та публічних дій в цьому напрямку.

Про це йдеться у відкритому листі спільноти до членів Української секції IBBY та її президентки Алли Гордієнко. Лист опублікували на сайті простору української дитячої книги «БараБука».

«Ми, представники української професійної спільноти — видавці, письменники, художники-ілюстратори, журналісти, освітяни, науковці, громадські діячі, культурні менеджери та ін. — обурені ситуацією, що склалася навколо призначень представників Російської Федерації на керівні посади в Міжнародній раді з дитячої та юнацької книги (IBBY International)», – йдеться у заяві.

Зокрема, книжкову спільноту турбують два питання.

По-перше, членом виконавчої ради IBBY International та віцепрезидентом IBBY досі є перший заступник директора Російської державної дитячої бібліотеки Денис Безносов.

По-друге, російські секції IBBY не виключені зі складу з IBBY International.

«У ситуації, коли Росія веде повномасштабну війну проти нашої країни, ми вважаємо неможливим і недопустимим, щоб представники держави-терориста входили до складу цієї важливої міжнародної організації, користувалися її інструментами для популяризації російської культури та визначали її міжнародну політику», – стверджують підписанти заяви.

Спільнота вважає, що така ситуація «підважує міжнародний авторитет України та ставить під сумнів гуманістичні цінності загалом».

У заяві вимагають від національної секції IBBY-Україна максимальної публічності у всіх своїх діях для вирішення цієї ситуації. Зокрема, підписанти вимагають:

Підписанти також запевнять, що готові максимально підтримувати зусилля IBBY-Україна у цій справі, зокрема за потреби надати майданчики для публікацій, сприяти максимальному розголосу в Україні та за її межами чи організувати міжнародний збір підписів під зверненням до IBBY International.

Автори заяви застерігають: якщо IBBY-Україна проігнорує їхні вимоги, вони розцінюватимуть позицію організації як ганебну бездіяльність та вдадуться до альтернативних шляхів тиску на IBBY International.

Під зверненням вже підписалися понад сорок осіб. Підписати листа можна онлайн.

Очільниця української секції IBBY Алла Гордієнко в коментарі «УП» заявила, що з початком повномасштабного вторгнення українське відділення IBBY розпочало кампанію з виключення Росії з членів організації і в березні 2022-го звернулося до центрального офісу IBBY з відкритим листом про виключення обох російських секцій.

За її словами, жодна російська секція ніяк війну не засудила і жодним чином про ситуацію не висловилась.

У відповідь IBBY сказала, що чинний статут організації не має механізму виключення національної секції, а членство може втратити лише та секція, яка не платить внески. «А ми знаємо, що Росія, окрім щедрих внесків за дві секції, ще й окремо спонсорує організацію», – каже Гордієнко.

За її словами, українська секція звернулась до всіх членів IBBY із закликом вимагати виключення російських секцій з організації, на що відгукнулись 26 секцій.

Та попри це, вже у вересні 2022 року IBBY обрала на чільні посади двох громадян Росії, міцно пов’язаних з тамтешніми держструктурами.

На другий термін у Виконавчому комітеті переобрали Дениса Безносова, який є заступником директора Державної російської дитячої бібліотеки. Його заодно призначили віцепрезидентом IBBY.

Тоді ж IBBY обрала головою журі чергової Премії Ганса Крістіана Андерсена російську ілюстраторку Анастасію Архіпову.

Архіпова належить до Московського союзу художників, який активно підтримує війну проти України, зокрема недавно провів конкурс на тему популяризації «спецоперації» в Україні та мобілізації населення. Подані роботи мали, серед іншого, сприяти «возз’єднанню історичних російських земель», показувати російських військових як героїчних месників, які карають українських «нацистів».

Сама Архіпова визнала, що причетна до організації, однак дистанціювалася від її діяльності та «воєнного» конкурсу і поскаржилась, що її піддають «цькуванню на ґрунті національності».

Призначення Анастасії Архіпової викликало чимало обурення у спільноті премії. Представництва низки країн вимагали відсторонити її. Від патронату над премією відмовилась королева Данії Марґрете ІІ.

Як наслідок, у січні 2023 року IBBY оголосила, що Анастасія Архіпова більше не очолюватиме журі премії Ганса Крістіана Андерсена.

Відзначимо, Міжнародна рада з дитячої та юнацької книги IBBY була заснована у Швейцарії в 1953 році. Серед її творців були дитячі письменники Еріх Кестнер, Астрід Лідґрен, Ріхард Бамберґер та інші. Складається з 82 національних секцій, з-поміж них аж дві – російські.

З 1956 році IBBY що два роки вручає міжнародну Премію імені Ганса Крістіана Андерсена, яку часто називають «Нобелем» у дитячій літературі.

На початку вторгнення, 26 лютого 2022 року, IBBY висловила підтримку Україні, а також співчуття «друзям і колегам з Москви та Санкт-Петербурга, що змушені переживати трагічну ситуацію, з якою вони зіштовхнулися».

Згодом, 28 жовтня, IBBY опублікувала нову заяву, в якій засудила війну Росії проти України та висловила підтримку своїм колегам в Україні, а також коротко згадала «наших друзів та колег з Москви та Санкт-Петербурга, які намагаються вирішити цю трагічну ситуацію».

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY