detector.media
Ліза Кузьменко
для «Детектора медіа»
20.01.2023 11:00
Чому «Вагітна у 16» на СТБ у 2022 році — це не ОК
Чому «Вагітна у 16» на СТБ у 2022 році — це не ОК
Каналу варто відмовитися від теперішнього формату й розробити новий, гендерночутливий і недискримінаційний.

Телеканал СТБ анонсував новий сезон проєкту «Вагітна у 16», назвавши його «культовим». Як на мене, неприйнятно говорити про «культовість», коли йдеться про неповнолітніх, які народжують дітей. В Україні повноліття — це 18 років.

Чи варто говорити про проблему ранньої вагітності? Так, однозначно. Чи варто це робити великому каналу з багатомільйонною аудиторією? Так. Але найважливіший, як завжди, контекст.

Це має бути не розважальне шоу, яке «вражає», а просвітницька програма, в центрі якої — кваліфіковані психологи, соціальні працівники, жіночі громадські організації. Тобто головні герої — саме повнолітні компетентні люди, а не дитина, яка опинилась у скрутному становищі й може погано усвідомлювати наслідки публічної участі в таких шоу.

Здається, СТБ зняв шоу ще до 24 лютого 2022 року. Але з початком великої війни ця програма набуває додаткових сенсів. Канал описує проблему ранньої вагітності на таких прикладах: «завагітніла у п’ятнадцять на зло батькам», «народжувати у прямому ефірі соцмереж заради підписників», «завагітніла від вчителя». Тобто смакує сенсаційні деталі.

Але рання вагітність — це не просто тема для шоу, це гостра, болюча соціальна проблема. Особливо коли йдеться про сексуальне насильство під час війни. Українські жінки й дівчата вагітніють через зґвалтування. Це особливо огидний злочин війни, який тягне важкі фізичні та психологічні наслідки для постраждалих, свідків, дестабілізує суспільство в цілому.

У законі «Про медіа», ухваленому в кінці минулого року, наголошено, що журналісти мають дотримуватись Кодексу етики. А в ньому серед іншого йдеться, що журналіст має бути особливо обережним у висвітленні питань, пов’язаних із дітьми. Потрібні обґрунтовані підстави, щоб висвітлювати приватне життя неповнолітньої. А також дозвіл на це від її батьків чи опікунів.

У редакційних настановах Бі-бі-сі наголошено, що навіть будь-яка згода, одержана від неповнолітніх або їхніх батьків, не має бути вирішальною. Головне — фізичний та емоційний добробут і гідність неповнолітньої людини; мовник дбає, аби залучення до програм чи трансляція цих програм не завдали неповнолітнім непотрібних тривоги чи смутку.

СТБ входить до медіагрупи Starlight Media, яка з 2019 року декларує, що є першою українською медіакомпанією, зорієнтованою в удосконаленні свого бізнесу на принципи сталого розвитку Організації Об’єднаних Націй. Серед цих принципів один із ключових — гендерна рівність.

Декларувати це — перший крок. Що це значить на практиці?

Серед завдань гендерної рівності, які мала би ставити компанія Starlight Media, такі:

Тому шоу СТБ «Вагітна у 16» варто аналізувати з точки зору кінцевої мети: чи справді воно допомагає виконати ці завдання? Чи робиться це в гендерночутливий і недискримінаційний спосіб?

Якщо СТБ хоче займатися соціально важливою проблемою ранньої вагітності, йому варто:

Ліза Кузьменко, голова громадської організації «Жінки в медіа», членкиня Комісії з журналістської етики

Скриншот відео: телеканал СТБ / фейсбук

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY