detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
19.01.2023 20:50
Киянці відмовили у співбесіді через прохання говорити українською. На це відреагував мовний омбудсман
Киянці відмовили у співбесіді через прохання говорити українською. На це відреагував мовний омбудсман
Роботодавці вважають ситуацію непорозумінням.

У Києві дівчині відмовили у співбесіді в компанії Budhouse Group, оскільки вона попросила спілкуватися з нею винятково українською чи англійською мовами. Скриншоти листування киянка опублікувала в твіттері.

А тепер уявіть, що ви шукаєте роботу Журналістом (!) в Києві, вас запрошують на співбесіду, а по дорозі на цю співбесіду ви отримуєте повідомлення від HR про відміну через що? (Ахахахха ні, це не може бути правдою) ЧЕРЕЗ ВИМОГУ СПІЛКУВАТИСЯ ЗІ МНОЮ ДЕРЖАВНОЮ МОВОЮ. pic.twitter.com/DaJ0fsdI2z

— ꑭ тиша клята (@tyshaklyata) January 18, 2023

«Ми змушені скасувати співбесіду на сьогодні, так як в нас в компанії багато російськомовних співробітників та керівників. А в вас є побажання в резюме  тільки української або англійської мов. Успіхів вам», — зазначив менеджер компанії в повідомленні. 

Пізніше у фейсбук-дописі компанія Budhouse Group пояснила, що співбесіду скасували через повідомлення кандидатки, в якому та зазначила, що не працюватиме з компаніями, де розмовляють не лише українською або англійською. 

«Наша компанія є багатомовною, багато хто спілкується українською, російською та навіть болгарською, але українську розуміють та використовують усі, незалежно від того, яку мову більше вживають. Але це ні в якому разі не говорить про наше зневажливе ставлення до державної мови», — написали в дописі.

Компанія також перепросила у дівчини за непорозуміння та зазначила, що їхнє підприємство є проукраїнською структурою. 

У коментарі для «Української правди. Життя» мовний омбудсман Тарас Кремінь розповів, що ця ситуація є першим свідченням про порушення мовного закону під час співбесіди у 2023 році. Він також додав, що ТОВ «Budhouse Group» перевірять на дотримання мовного законодавства та ухвалять рішення про дотримання або ж недотримання закону про мову впродовж місяця.

«Мене цікавитиме мова ведення документів, відповідних інструкцій, а також інші матеріали, які можуть послужити причиною для підтвердження або спростування того, наскільки ефективно компанія дотримується мовного закону», — зазначив омбудсман. 

Нагадаємо, у листопаді минулого року харківського міського голову Харкова Ігоря Терехова оштрафували на 3400 грн за використання російської мови в ефірі телемарафону «Єдині новини».Терехов заявив, що офіційно він розмовлятиме українською, однак з харків'янами надалі продовжить спілкуватися російською

Нещодавно харківський мер подав позов до суду проти мовного омбудсмана Тараса Кременя через повторний штраф за порушення мовного законодавства.

Фото: сайт Zmina





detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY