detector.media
Наталія Данькова
«Детектор медіа»
19.01.2023 10:07
У спорі за тарифи Верховний суд прийняв рішення на користь радіостанцій і відмовив «Українському музичному альянсу»
У спорі за тарифи Верховний суд прийняв рішення на користь радіостанцій і відмовив «Українському музичному альянсу»
Нові переговори щодо тарифів вже не можливі, тому що акредитація «Українського музичного альянсу» завершилась.

Касаційний господарський суд Верховного суду відмовив у задоволенні позову організації колективного управління  Громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА), яка намагалась встановити тарифи на виплату роялті за суміжні права серед радіостанцій через суд. Про це «Детектору медіа» повідомив Олег Солімчук, адвокат Національної асоціації медіа (НАМ).

Рішення суду опубліковане у реєстрі.

«Ще на етапі розгляду справи в суді першої інстанції ми наголошували, що Український музичний альянс порушив процедуру проведення переговорів і звернувся до суду з тарифами, які не були предметом переговорів з користувачами. Тоді суд першої інстанції проігнорував очевидні факти і виніс дуже сумнівне рішення, хоча такі тарифи взагалі не могли бути предметом судового розгляду. Суд касаційної та апеляційної інстанцій повністю погодились з нашою позицією», — сказав він.

У грудні 2021 року УМА подала позов до Господарського суду Києва, намагаючись встановити тарифи на виплату роялті за суміжні права у сфері публічного сповіщення. Відповідачами у цій справі є п’ятдесят компаній, серед них радіостанції найбільших холдингів («Радіо Шансон», «Рокс», «Наше радіо», «Релакс», «П’ятниця», «Люкс ФМ», «Русское радио Україна», «Хіт ФМ» тощо), а також регіональні радіостанції та НАМ.

У позові УМА йдеться про «визначення тарифів справедливої винагороди, спільної для виконавців та виробників фонограм, за публічне виконання сповіщення фонограм і зафіксованих у них виконань, опублікованих для використання з комерційною метою, в радіоефірі». У серпні 2022 року суд прийняв рішення на користь позивача УМА і визначив тарифи згідно розрахунку запропонованого УМА в односторонньому порядку. Це рішення оскаржили радіостанції та НАМ. У жовтні 2022 року Північний Апеляційний господарський суд скасував рішення першої інстанції і повністю відмовив у позові УМА. Громадська спілка подала касаційну скаргу, рішення щодо якої якраз і було прийняте 12 січня.

На момент прийняття рішення нові переговори щодо тарифів вже не можливі, тому що акредитація «Українського музичного альянсу» завершилась ще весною.

«Зараз нам не має з ким проводити переговори. УМА була акредитована весною  2019 року. Строк їх акредитації три роки, і цього статусу вони не мають. Вони намагались позиціонувати себе досі у цьому статусі, адже новий конкурс не був проведений. Але це не відповідає дійсності, Закон містить чітку норми щодо строку дії акредитації організацій колективного управління», — розказав Олег. У 2020 році «УМА» зібрало понад 2 мільйона гривень роялті у сфері публічного сповіщення. Звітів за 2021 та 2022 роки на сайті організація ще не опублікувала.  

За його словами, після прийняття нової редакції Закону України «Про авторське права і суміжні права», радіостанції на час воєнного стану, коли немає акредитованих організацій колективного управління (ОКУ), можуть сплачувати  роялті  тим ОКУ, які мають відповідні права в управлінні. При цьому в одну організацію можна сплачувати роялті й за авторські, й за суміжні права.

«Це передбачено прикінцевими та перехідними положеннями. Законодавцем також було передбачено, що виплата справедливої винагороди за використання суміжних прав повинна складати 50 відсотків від розміру винагороди, яка сплачується за використання музичного твору (авторські права). Окрім цього закон врегулював питання подачі звітів телеканалами та радіостанціями в період воєнного стану. Важливим є й те, що були внесенні зміни й до Закону України «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», де серед іншого було змінено вимоги до тарифів, тепер при їх встановлені враховуватимуться не лише доходи користувачів, але їх видатки. Тобто матиме місце встановлення реального фінансового стану користувача. Це є дуже вважливим і надасть змогу захистити користувачів від дискримінаційних тарифів», — зазначив Олег Солімчук.

Нагадаємо,  за законом «Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав», ухваленим у 2018 році, збирати роялті в кожній сфері мають організації колективного управління (ОКУ), акредитовані в міністерстві розвитку економіки, торгівлі та сільського господарства.

У медійній сфері до кінця 2020 року були лише дві акредитовані міністерством організації: громадська спілка «Коаліція аудіовізуальних і музичних прав» (КАМП; має збирати роялті з провайдерів у сфері кабельної ретрансляції) та громадська спілка «Український музичний альянс» (УМА; має збирати роялті з радійників у сфері публічного сповіщення, суміжні права).

КАМП у 2020 році домовилася з провайдерами про тарифи, почала збирати роялті за авторські та суміжні права та активно подавати позови до суду проти тих провайдерів, які не бажали укладати угоди. А от УМА не дійшли згоди щодо тарифів роялті з радійниками. Відповідно до ухваленого влітку 2020 року закону, якщо індустрія не домовляється зі своєю ОКУ, то сторони намагаються визначити тариф через суд. 

У грудні 2020-го року у сфері авторських прав пройшов конкурс, на якому мала бути визначена акредитована організація щодо збору роялті з радіо й телеканалів. Комісія з акредитації при міністерстві обрала нову громадську спілку «Автори та видавці». Однак інша учасниця конкурсу — Українська агенція з авторських та суміжних прав (УААСП) — попросила міністра економіки зупинити процес акредитації, бо вважає, що процедура проходила з порушеннями. З цього приводу організація звернулась у НАБУ.

У вересні 2021 року на вимогу суду міністерство економіки видало наказ про затвердження акредитації організації колективного управління (ОКУ) у сфері публічного сповіщення (роялті мають платити канали і радіо) громадську спілку «Автори та видавці». Однак у цій справі були подані касаційні скарги. Зокрема, і від УААСП, яку очолює Валерій Харчишин. 

У грудні 2021 року Верховна Рада прийняла у другому читанні закон «Про внесення змін до Закону України "Про ефективне управління майновими правами правовласників у сфері авторського права і (або) суміжних прав" щодо забезпечення збору доходу від прав організаціями колективного управління». Цей закон відмінив конкурси, де переможцями були громадська спілка «Автори та видавці», яку очолює Руслана Лижичко, та «Організація колективного управління авторськими та суміжними правами» (ОКУАСП).

Фото: dejure.foundation

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY