detector.media
Марина Баранівська
«Детектор медіа»
18.01.2023 11:39
Документаліст Дмитро Грешко презентував тизер свого нового фільму «Дівія»
Документаліст Дмитро Грешко презентував тизер свого нового фільму «Дівія»
Зйомки тизеру відбулись на території Київської, Донецької та Харківської областей вже після деокупації. На кадрах – понівечена природа та інші прикрі сліди перебування російських окупантів.

Режисер Дмитро Грешко опублікував тизер свого нового документального фільму «Дівія» на фейсбук-сторінці стрічки. Основна тема кінокартини – катастрофічний вплив російської агресії на світ природи в Україні. Зйомки тизера проходили на території Київської, Донецької та Харківської областей, які постраждали після повномасштабного вторгнення росіян.

На своїй сторінці у фейсбуку Дмитро Грешко розповів, що саме для зйомок тизера вперше побував на Харківщині і Донеччині. «З одного боку я в захваті від побаченого, з іншого непереборна бентега та сум за втрачену природу, міста та села, які повністю знищені через кляту ру**ню. Такий собі атракціон для психіки, але кожен мусить робити що може для перемоги і для майбутнього трибуналу над ро**єю», – написав режисер.

За повідомленням команди проєкту, розпочати роботу над фільмом та створити тизер дали змогу фінансова підтримка стипендійної програми FILM BOOST спільно з Deutsche Filmakademie та Docudays UA, а також грантова програма розробки сценаріїв від Української кіноакадемії у співпраці з Netflix. Нагадаємо також, що проєкт «Дівія» був серед тих, що відібрали для участі у презентації Works in Progress у рамках минулорічного Стокгольмського міжнародного кінофестивалю.

Команда «Дівії» прагне привернути увагу західної аудиторії до своєї роботи та залучити додаткове фінансування для фільму, тому тизер був розміщений для продажу на NFT платформі. «NFT – це нові можливості для українських кінематографістів вийти на західний ринок, багато іноземних фільмів та відомих режисерів (наприклад, Квентін Тарантіно) вже вийшли на цю аудиторію». Тепер спробувати, як це працює, вирішила і команда фільму “Дівія”», – коментують творці фільму.

Розробка проєкту розпочалась у 2021 році. Тоді у роботі була ідея показати згубний вплив українського суспільства та індустріалізації на природу. Після початку повномасштабного вторгнення росіян автори вирішили зосередитися на дослідженні тої колосальної шкоди, якої завдають природі в Україні російські окупанти. 

«Незважаючи на всю складність ситуації та повномасштабну війну, дуже важливо фіксувати військові екозлочини росії та руйнування природних ландшафтів і екосистем.  Для того, щоб зрозуміти, як вирішити проблему, ми повинні спочатку оцінити її масштаб», – вважає режисер майбутнього фільму Дмитро Грешко. Найближчим часом режисер планує поїздку в Миколаївську та Херсонську області, щоб продовжити роботу над проєктом.

Фото: фейсбук-сторінка фільму «Дівія»

  

 

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY