detector.media
Валерія Буняк
«Детектор медіа»
17.01.2023 21:00
Адвокати журналістів програми «Схеми» вимагають посилити покарання за напад Мецгеру
Адвокати журналістів програми «Схеми» вимагають посилити покарання за напад Мецгеру
В апеляційній скарзі захист постраждалих журналістів просить суд позбавити колишнього голову правління «Укрексімбанку» Євгена Мецгера права обіймати певні керівні посади строком на три роки.

Адвокати постраждалих журналістів програми «Схеми» просять змінити вирок Голосіївського районного суду м. Києва у справі нападу в «Укрексімбанку» та позбавити колишнього голову правління банківської установи Євгена Мецгера права обіймати керівні посади в органах державної влади, місцевого самоврядування, на державних чи комунальних підприємствах строком на три роки. Про це повідомило видання «Радіо Свобода».

Раніше Мецгер отримав штраф у 3400 грн за напад на журналістів «Схем».

«Рішення суду, які не несуть в собі невідворотності покарання за перешкоджання журналіській діяльності, створюють «охолоджувальний ефект» на журналістику. Це коли журналісти відчувають, що держава їх не захищає від злочинних дій осіб. І фактично, таким рішенням «благословляє» і надалі перешкоджати журналістам у роботі. Саме застосування додаткового покарання у вигляді позбавлення права займати посади дозволить досягнути мети правосуддя, а саме — запобігання вчиненню нових злочинів», — сказала адвокатка журналістів Оксана Максименюк.

Як повідомляє видання, апеляційну скаргу в Київському апеляційному суді розглянуть 18 січня о 12:00. На цьому ж засіданні планують розглянути апеляційну скаргу, яку також подав ексначальник управління внутрішньої безпеки АТ «Укрексімбанк» Олег Осіпов. Він просить скасувати вирок суду першої інстанції, а кримінальне провадження щодо нього закрити.

Нагадаємо, що програма «Схеми: корупція в деталях» опублікувала розслідування під заголовком «Мецгер, "ДНР", SkyMall та $ 60 000 000».

Під час запису інтерв’ю, 4 жовтня 2021 року, стався конфлікт між керівником «Укрексімбанку» Євгеном Мецгером і його підлеглими з одного боку, знімальною групою «Схем» — з іншого. 

Знімальна група записувала інтерв'ю з Мецгером, однак після запитання про кредит він наказав працівникам фінустанови забрати у журналістів камери та стерти матеріал. Журналістів близько години не випускали з приміщення, їм вдалося зафіксувати на аудіо розмови з працівниками установи під час цих подій. Пізніше журналісти опублікували відео нападу.

Наглядова рада «Укрексімбанку» через напад на журналістів звільнила Мецгера, а директор департаменту інформаційної політики Володимир Пікалов, який брав участь у нападі, сам написав заяву про звільнення. Дії співробітників банку засудила журналістська спільнота та очільник Мінфіну Сергій Марченко.

Прокуратура кваліфікувала дії Мецгера та Пікалова за статтею 171 Кримінального кодексу («Незаконне вилучення зібраних журналістом матеріалів і технічних засобів та вплив на журналіста з метою перешкоджання виконанню ним професійних обов’язків»).

14 вересня Голосіївський районний суд Києва у справі про напад на журналістів «Схем» призначив Мецгеру штраф у 3400 гривень.

У листопаді минулого року Євген Мецгер став головою правління державної компанії  ПАТ «Українська фінансова житлова компанія». 

Фото: «Радіо Свобода»

detector.media
DMCA.com Protection Status
Design 2021 ver 1.00
By ZGRYAY